De schaduw van Oosteuropeanen

Er zijn genoeg redenen te noemen waarom de aanduiding van Roemenen en Bulgaren als banenjatters volkomen misplaatst is, net zoals het hele idee dat door hen aan concurrentievervalsing op de arbeidsmarkt wordt gedaan, ontsproten moet zijn aan de dikke duim van de zoveelste gefrustreerde Nederlander die de oorzaak van zijn probleem toch echt bij zichzelf moet zoeken en dus vooral niet naar anderen heeft te wijzen. Omdat de feiten voor zich spreken en al helemaal geen rechtvaardiging vormen voor het luiden van de alarmklok zoals minister van Sociale Zaken Asscher met name in Brussel doet. Want waarom is datzelfde geluid niet uit andere Europese landen te horen die aan dezelfde EU – regelgeving onderworpen zijn en zelfs al een jaar langer met de komst van Roemenen en Bulgaren te maken hebben zonder dat dat daar irritatie of problemen blijkt op te roepen. Waarom in Nederland dan wel en waarom wordt daar al gepiept op het moment dat bij ons die grenzen voor die mede-Europeanen nog niet opengesteld zijn? Drijven we weer eens van de nuchterheid en objectiviteit weg op de stroom van het sentiment dat Wilders en de zijnen zo gemakkelijk oproepen zonder dat zij zich laten hinderen door enige kennis van zaken omdat die gewoon lastig is en er vooral toe neigt om de wind uit de zeilen van hun populisme te nemen.

Het moet haast wel omdat het naakte feitencomplex te indringend en te konfronterend is in een overzichtelijk en compact land als Nederland toch is. Daar kun je niet verdwalen in de veelheid van bewegingen en processen die door de uitgestrektheid van een land nauwelijks bij elkaar te brengen zijn, laat staan dat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. Wat dus voorstelbaar is in de Duitse, Franse, Italiaanse en Spaanse werkelijkheid, maar toch niet in een nietig landje als Nederland waar alles eenvoudig op een rij te zetten en daarmee op te lossen is. En in de enkele vraag in feite al de oplossing van een probleem besloten ligt. Want zeg nou zelf. Als wij in ons land 700.000 werklozen hebben en tegelijk 300.000 arbeidsimmigranten uit Oost – Europa die wel op een of andere manier aan het werk zijn, dan kan er toch nauwelijks gesproken worden van een vraagstuk dat in Brussel aanhangig gemaakt moet worden. Dan hebben de Nederlanders toch de sleutels tot de oplossing van hun probleem beslist in eigen hand. Waar ze wel iets voor moeten doen, namelijk over hun eigen schaduw en die van de Oosteuropeanen heen stappen en gewoon weer de hand aan iedere ploeg slaan, ook al past deze wat minder dan vorige…..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op De schaduw van Oosteuropeanen

 1. Mack zegt:

  Zo simpel is het toch niet? Werkgevers hebben voor dat werk liever Oost-Europeanen omdat die met minder genoegen nemen dan hier wettelijk is geregeld. (pauze’s, overuren) Kun je de Nederlanders dat kwalijk nemen dat ze dat niet doen? En werkgevers zijn aasgieren, zeker als het om ongeschoold produktiewerk gaat. En als de werkgever liever een Oost-Europeaan heeft, probeer dan maar eens aan de bak te komen.

  • robschimmert zegt:

   Nou, dan hebben we in Nederland toch een probleem? Waarbij het er wat mij betreft niet toe doet of dat bij de Nederlandse werkgevers ligt of bij die werklozen die onder een bepaald niveau werk niet willen doen. Dan gaat het toch niet aan om a) naar Brussel te kijken en/of b) de Oosteuropeanen, meer in het bijzonder de Bulgaren en Roemenen als schuldigen aan te wijzen dan wel te stigmatiseren? Bovendien hebben wij meer dan voldoende toezichthouders om de juiste toepassing van de wettelijke regelingen te waarborgen. Zodat misstanden uitgesloten behoren te zijn.

 2. math zegt:

  Mack, ik ben 35 jaar werkgever geweest. Wanneer mij dan de order gegund werd in de felle concurrentiestrijd, kreeg ik steevast te horen: “stuur me wel de beste mensen die u heeft.”
  Nooit vroeg iemand voor de zwakste medewerkers, die volgens dezelfde cao betaald moesten worden. Over de gehandicapte mens maar te zwijgen, die wilde geen enkele klant over de vloer hebben. Ga jij morgen maar met je auto naar de garage en vraag voor de slechtste monteur.
  Kijk nu naar de supermarktoorlog, komt dat door de supermarkten omdat de klanten vragen voor de duurste producten, duurzaam en volgens alle voorschriften geproduceerd?

 3. Mack zegt:

  Math, excuses voor het generaliseren van de werkgever dan. Maar ik begrijp je niet helemaal. Natuurlijk willen ze de beste werknemers, terwijl jij als werkgever gewoon degenen stuurde van wie je dacht dat ze de klus konden klaren. Maar in dit geval nemen de Oost Europeanen genoegen met minder dan wettelijk zou moeten, dus ook deze werkgevers zijn niet helemaal aan de haak.

  @Rob, dat Bulgaren en Roemenen gestigmatiseerd worden is bijna een wet. Daarbij is het ook nog eens zo dat ze veel negatief crimineel in het nieuws zijn dus ontstaat er beeldvorming (ik heb het niet van Geert maar uit de media) en mensen hebben ze liever niet in de buurt en geven ze ook de schuld van dingen waar ze geen schuld aan hebben.

  • robschimmert zegt:

   Het oude liedje zoals het ook met negers, joden, zigeuners, homo’s enz. gaat als ons soort mensen een probleem heeft en wijzen naar anderen het gevoel van een oplossing geeft. Maar het neemt niet weg dat die Bulgaren, Roemenen en andere Oosteuropeanen dus niet de schuld zijn van het probleem dat wij met ons allen, door en door verwend als we zijn en gevleid in de zegeningen van de welvaarts – en verzorgingsstaat, overduidelijk veroorzaken. Waarmee wij ook de (morele) plicht hebben om het zelf op te lossen. En dat bestaat dus niet in het stigmatiseren en wijzen.

 4. Mack zegt:

  Eigenlijk zijn het de werkgevers die hun landgenoten verraden. Niets meer en niets minder.

  • robschimmert zegt:

   Ik wil nog wel een steen in de vijver gooien. Wat is dat voor een flauwekul dat de EU – regel voor het vrije verkeer van arbeidskrachten binnen het Schengengebied problemen voor Nederland oplevert, zozeer dat voor ons een jaar lang een uitzondering is gemaakt waardoor wij pas van 010114 met de regel te maken krijgen. En dan dus nu al piepen waar de overige EU – partners er al mee te maken hebben en niets van zich laten horen. Is dit misschien iets van schaamteloos Nederlands eigenbelang met alle kwalijke uitwassen die erbij horen? Bovendien, is die regel ooit van kracht geworden met instemming van alle EU – partners. Welk voortschrijdend inzicht heeft Nederland de kant van de enige querulant op geholpen?

   • Mack zegt:

    Komt omdat wij in de geschiedenisboeken een wereldmacht waren. Ik ben ervan overtuigd dat dat zijn invloed heeft op hoe de Nederlander nu is. Ondanks dat wij als land niks meer voorstellen zit dit toch in het bloed.

 5. math zegt:

  We lopen hier tegen de tegenstelling arm-rijk aan, niets meer en niets minder. Er was eens een bisschop die vond dat hongerigen een brood mogen stelen. Als ik in het arme Bulgarije woonde, en de deur werd op een kier gezet, dan weet ik waar ik heen ging.

 6. Emigrant zegt:

  Hier in Duitsland zou men niets meer kunnen beginnen zonder Polen, Roemenen, Bulgaren enzovoort. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de huidige welvaart van Duitsland berust op die onderbetaalde arbeidskrachten in hun roestige stacaravans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s