Ongerijmdheden rond de JSF

Alles heeft zijn prijs. Dat weet ik intussen wel. Zoals het mij ook bekend is dat alleen de zon voor niets opgaat. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je elk prijskaartje maar hebt te accepteren. Want alle waar is wel naar zijn geld. En daar mag bij iedere uitgave best heel goed over nagedacht worden. Zeker als namens ons Nederlanders zo maar 4,5 miljard euro verspijkerd wordt om 35 vliegtuigen, de JSF’s dus, een plekje op ons grondgebied te geven. Waarmee dan onze veiligheid, de integriteit van het Nederlands territorium gegarandeerd zou zijn. Wat ik maar heel moeilijk kan geloven. Want kijkend naar de internationale machts – en krachtsverhoudingen is het toch zonneklaar dat die 35 toestellen niet meer dan speeltjes zijn, druppels op een gloeiende plaat, waar militairen dan wel hevig kwijlend naar kunnen kijken, maar waarmee zij verder niets te melden hebben ten opzichte van al die mogendheden die met veel beter materieel, rollend, vliegend, varend, zijn uitgerust. Waardoor die hele aanschaf meer weg heeft van de koop van wat speelgoed dan dat je in alle ernst moet denken dat hiermee het vaderland verdedigd en gediend zou kunnen worden. Geen sterveling die dat gelooft, laat staan dat iemand door de wetenschap van de komst van dit wapentuig nu ineens rustiger gaat slapen.

Zodat het in wezen een grote schertsvertoning is, die aankoop van die 35 JSF’s die dan ook in niets bijdraagt aan het gevoel van veiligheid dat je als Nederlander toch zou moeten hebben. Maar dat je in plaats van door dit speelgoed nog eerder krijgt door de deelname aan een bondgenootschap waarin een aantal krachtige partners participeren die met hun militair potentieel meer waarborgen bieden voor de integriteit van het Nederlands grondgebied. Zo is wel de realiteitl, waar deze vliegtuigen die in beginsel in vredestijd aan de grond horen te staan, geen enkele bijdrage in hebben. Des te erger daarom dat deze smak geld dus in feite over de balk gegooid wordt op een moment dat het Nederlandse volk die euro’s het beste kan gebruiken. Noem zo’n uitgave waarvan het nut niet te bewijzen is, maar niet navrant als op hetzelfde moment de Nederlander zonder uitzondering moet inleveren en het vel over de neus krijgt gehaald omdat de overheid moet bezuinigen door toenemende tekorten in haar huishouding. Wie dit begrijpt, mag opstaan en het zeggen. Ik ben de draad en de weg in dit woud van ongerijmdheden kwijt, maar ik hoop haar terug te vinden als we weer naar de stembus gaan. Omdat het dan mijn tijd is. Om af te rekenen en uit te betalen, met deze vertoning beslist in mijn achterhoofd.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Ongerijmdheden rond de JSF

 1. Mack zegt:

  Je moet hier maar geloven wat degene die je het vertelt, je doet geloven. Zo heeft de PvdA het over het beste toestel voor de beste prijs, maar Roemer was het daar helemaal niet mee eens. Maar het lijkt mij wel dat de JSF een technisch hoogstandje is, waar de hoge militairen likkebaardend naar uitkijken. Die zullen er wel verstand van hebben en die zullen wel degenen zijn die de regering adviseert/omkoopt/onder druk zet.

  • robschimmert zegt:

   Ik geloof het allemaal best, maar ik vind er dus nog veel meer van. En dat zit mij het meeste dwars.

   • Mack zegt:

    Dat het zoveel geld is? Ach komop, 265 euro per inwoner.

    • robschimmert zegt:

     Wel het goede bedrag om die door Rutte zo gevraagde impuls aan de Nederlandse economie te geven. Want zo’n bedrag laat zich immers op individueel nivo lekker besteden.

    • Mack zegt:

     Ik kan er niet mee zitten eerlijk gezegd, ik heb liever dat ze het aan materiale zaken uitgeven, dan aan vage subsidies waar een hoop mensen misbruik van maken. Bovendien, ben ik het helemaal niet eens met wat je zegt over de slagkracht van het Nederlandse leger. Onze wapens worden regelmatig te leen gevraagd door bevriende landen die ze nodig hebben. En die straaljagers, vergis je niet wat die kunnen uitrichten. Het zijn er dan maar 35, want er is geen reele dreiging momenteel, maar ten tijde van WOII zaten we ook met verouderd materieel, en toen hadden we gewild dat het anders was. Dus laat ze lekker, het leger wordt al zo uitgekleed.

 2. Sjoerd zegt:

  Volgens mij is de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen deze speeltjes…

 3. Emigrant zegt:

  Wordt dat spul ons niet gewoon door onze ‘bondgenoten,’ de USA, opgedrongen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s