Nederlanders en Duitsers

We hoeven ons geen enkele illusie te maken. Wij Nederlanders zijn gewoon nog erger dan Duitsers. Want in vergelijking met hen hebben wij helemaal geen cultuur of althans een fractie van wat de Oosterburen tot hun cultureel erfgoed mogen rekenen. Zodat we het in feite moeten doen met dat dunne laagje zogenaamde beschaving dat we ook nog angstvallig heel proberen te houden, hoewel je er wel steeds meer van af ziet bladderen. Met name als we in het buitenland in het wild worden losgelaten en de Duitsers in dat opzicht nadrukkelijk wel op achterstand weten te zetten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Nederlanders en Duitsers

 1. Mack zegt:

  Hoe bedoelt u dit? Omdat zij Bach hadden? Wij hebben Rembrandt.

  • robschimmert zegt:

   Ken je klassieken en zet de vertegenwoordigers van de Duitse en Nederlandse cultuur tot op de dag van vandaag op een rij en je weet meteen waarom wij zoveel tonen lager behoren te zingen. Wat we dus uit onwetendheid niet doen en dus maar hoog opgeven van onze vaderlandse cultuur, die bij nadere beschouwing voor tweederde haar oorsprong heeft in de Zuidelijke Nederlanden. En dan gaat het echt niet alleen over muziek of schilderkunst, maar over het hele scala van uitingen van kunst en cultuur.

   • Mack zegt:

    Ik ken mijn klassieken niet, sorry. Ik was in Duitsland en kreeg heel vet varkensvlees en er werd gedanst door een dikke Duitser in een lederhosen. Ik zie het nog niet helemaal, misschien moet je toch eens een voorbeeld geven zodat ik begrijp wat je dan bedoelt.

    • robschimmert zegt:

     Waar jij aan refereert is de volkscultuur, terwijl ik het heb over het cultureel erfgoed, over Bach, Beethoven, Goethe, Schiller, Kant, Hegel, Mann, Brecht, Bauhaus, Kafka, en nog meer van die grote namen, waar wij maar bar weinig tegenover kunnen stellen. En als je het hebt over varkensvlees en lederhosen, dan stel ik daar Staphorst, Zeeuwse oorijzers, hutspot en Jan Smit tegenover. Op welk niveau we, denk ik, wel gelijk spelen met de Duitsers. Trouwens met ieder volk als je het hebt over wat wij ‘volkseigen’ noemen. Maar mijn opmerking ging ergens anders over.

    • Mack zegt:

     En waarom wordt Kafka aan Duitsland toegerekend? Ik vind het een dubieus lijstje. Afgezien van Bach en Beethoven en Goethe zijn de anderen niet echt bekend. Tenminste niet meer dan hun Nederlandse equivalenten. En wij hebben toch Vermeer, Rembrandt en van Gogh? En luister, als jij Jan Smit in brengt, zet ik de slagers in. Want daar komt al die bagger vandaan.

 2. robschimmert zegt:

  Ik vrees dat we afgezien van wat schilders in overig cultureel opzicht weinig in de melk te brokkelen hebben. O ja, we hebben Multatuli, maar voor de rest hebben we op het gebied van muziek, opera, literatuur en toneel nul komma nul gepresteerd, althans een niveau behaald dat in de wereld geen opzien baarde, hoogstens achter onze eigen dijken. En dan ga ik gemakshalve maar voorbij aan onze staat van dienst in de twintigste eeuw. Want ook in die periode moeten wij het tegen de Duitsers afleggen, die tegen alle verdrukking in (of misschien juist daardoor?) heel wat reputaties gevestigd hebben en bovendien vaker de oorsprong vormden voor belangrijke stromingen in de architectuur en de beeldende kunst.

 3. sjoerd zegt:

  Als je naar het verleden kijkt heb je gelijk…. Maar kijk eens naar onze waterwerken.

 4. Mack zegt:

  En als dit logje al een kern van waarheid bevat, dan komt het gewoon doordat ze doping gebruikten. Want zo zijn ze, die Duitsers. Nee, ik hou er niet van om ze te bewieroken. Tegen de positieve dingen staan zoveel negatieve dat het result per saldo 0 is.

 5. fairlytrue zegt:

  Hallo, Duitsland is wel een stukje groter! Dat is geen fair vergelijk.

 6. Emigrant zegt:

  Duitsland is groter en bestond vroeger uit vele kleine staten, waar overal vorsten en vorstjes zaten die de cultuur bevorderden. Dat heeft stimulerend gewerkt. Nog altijd hebben heel veel steden eigen theaters, musea, kunstacademie’s, orkesten, bibliotheken enz.
  En verder gaat het op en af. In de periode van 1933 tot 1940 was Nederland een stuk beschaafder, maar tegenwoordig heeft Duitsland een hoger niveau, door personen zoals Rutte, Wilders, Zijlstra e.a., en mede dankzij door de stem des volks, die hen mogelijk heeft gemaakt.
  Kafka wordt in Duitsland inderdaad niet tot de Duitse auteurs gerekend, al schreef hij in het Duits.

 7. Emigrant zegt:

  ‘dankzij de stem des volks’, sorry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s