De Ajaxstraat in Rotterdam

Waar we ons niet druk over maken. Je staat soms echt te kijken van de ophef die mensen maken over zaken die welbeschouwd futiliteiten zijn. Die in ieder geval in het niet zinken bij de grote wereldproblemen zoals de Syrische burgeroorlog, de schuldencrisis in Zuid – Europa of de Somalische en Congolese troebelen en het immense leed dat ermee gepaard gaat. Maar op een of andere manier komen zulke kwesties niet meer bij mensen binnen. Omdat ze vanwege de verre verwijderdheid te weinig tastbaar zijn, te abstract om er de maat op te nemen. Of omdat ze te complex zijn en al te lang spelen om daar voortdurend de aandacht op gericht te houden. Het gaat veel mensen boven de pet en vraagt te veel om alsmaar daarvoor bij de les te blijven. Met als logisch gevolg dat men de energie richt op ogenschijnlijk triviale kwesties, op problemen om de hoek die overzichtelijk zijn, behapbaar, dus op eigen kracht oplosbaar. Iets dergelijks moet het zijn dat mensen ertoe drijft om hemel en aarde te bewegen met betrekking tot zaken waarvan je je afvraagt hoe het mogelijk is dat mensen daar wakker van liggen. Tot aan het bespottelijke toe. Waarmee we natuurlijk weer belanden in de wereld van de emotie, de voetballerij met haar hele randgebeuren, dat ook buitenstaanders vaker het grootste vermaak biedt. Van welke kant je het ook bekijkt.

Ook in de volgende aangelegenheid die blijkbaar in Rotterdam zodanig de gemoederen in beweging brengt dat het al tot de samenstelling van een petitie ten behoeve van de gemeentelijke straatnamencommisie is gekomen, welke bovendien al 634 maal is ondertekend. Wat mag dan wel de nagel aan die 634 doodkisten zijn? Niets meer en niets minder dan het bestaan van een Ajaxstraat in Rotterdam. Wat volgens al deze mensen dus niet zou mogen, waarbij zij geen enkele boodschap eraan hebben dat de betreffende straat niet naar de Amsterdamse voetbalclub is genoemd, maar naar een gekende held uit de Griekse mythologie. Het voorkomen van die naam van de hoofdstedelijke voetbalconcurrent, de aartsvijand van de Rotterdammers, in het Maasstedelijk stratenplan blijkt dus voor vele Feyenoordfans niet te verkroppen en vormt een groot probleem dat slechts op te lossen lijkt als de Griekse mythologie gewoon wordt herschreven. Want zover schijnt de ambitie van deze actievoerders inmiddels al te gaan om dit door hen zo ervaren probleem definitief tot een oplossing te brengen. Het moet wat hen betreft kunnen. En waarom zouden we daarom niet welwillend en tegelijk schouderophalend mogen lachen als mensen in hun onschuld en onwetendheid de grenzen van de maakbaarheid zo curieus trachten te verleggen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op De Ajaxstraat in Rotterdam

 1. Mack zegt:

  Nou ik ben het geheel met die Rotterdammers eens, wat zullen we nu dan krijgen zeg. Ten eerste kun je je druk maken over Syrie, er is nog nooit iemand geweest die iets heeft opgelost door zich er druk over te maken. (wie kan er door bezorgd te zijn een el aan zijn lengte toevoegen?) en ten tweede, donder op Ajax straat! Ook al is het een griekse God, de Ajacieden lachen je uit, met hun stiekeme lachjes. Weg met de Ajaxstraat in Rotterdam!

  • robschimmert zegt:

   Zeg PSV – er, ga eerst eens schoon schip maken in jouw Eindhoven waar ook een Ajax – straat is en ga dan naar Utrecht om de Ajax – dreef uit het stratenplan te verwijderen. Dan ben je pas goed bezig met een missie. Want aan eens zijn met iemand hebben we nog minder. Dus handen uit de mouwen in plaats van wat uitroeptekens te plaatsen…….

   • Mack zegt:

    Precies, tekenen dus die petitie, dat heeft dan nog het meeste zin. En dat van Eindhoven en Utrecht wist ik niet, hoewel ik wel de Vulcanusdreef ken in Utrecht, dus ik had het kunnen weten.

 2. robschimmert zegt:

  Heb je wel eens gekeken hoeveel Ajacieden in de Nederlandse competitie spelen in de resp. teams? Dat heet pas echt landjepik ofwel in de geest van de Griekse mythologie het paard van Troje overal introduceren……

 3. Sjoerd zegt:

  Daar wil je als Rotterdammer toch niet geboren worden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s