Gevleugelde spionage

Egypte blijkt gelukkig ook nog de bron voor vermakelijk en eigenlijk onwaarschijnlijk nieuws dat ik graag integraal meegeef aan mijn lezers aan de hand van een bericht dat ik letterlijk heb overgenomen uit NRC Handelsblad:

‘Het nieuws in Egypte werd het afgelopen weekend gedomineerd door het merkwaardige verhaal van de ‘eend-spion’ die door een alerte visser in Qena, 450 kilometer ten zuidoosten van Kairo, werd ontmaskerd. De man was tijdens het vissen in de Nijl op vijf eenden gestuit. Een van de eenden bleek te zijn uitgerust met een elektronisch apparaatje aan een poot. De visser had goed naar de tv gekeken; hij wist dus dat Egypte mogelijk het slachtoffer is van een gigantisch complot van de Moslimbroederschap en buitenlandse mogendheden. Hij deed zijn vaderlandse plicht en trok naar de politie om de eend aan te geven. Daar duurde het niet lang voor men erachter kwam dat het geen eend was, maar een ooievaar. En dat het wellicht niet om een spion ging. Het apparaatje bleek een GPS te zijn die door een Hongaars onderzoekscentrum op de ooievaar was geplaatst om de route van zijn trek te herleiden. De organisatie Nature Conservation Egypt kreeg, toen het verhaal op Twitter was verspreid onder de hashtag #spyduck, van de Hongaarse collega’s gedetailleerde informatie over Ménes, zoals de ooievaar heet.

Ménes vloog vanuit Hongarije over Turkije, Aleppo en Damascus, Jordanië en een stukje Israël naar Qena, waar hij gearresteerd werd. Na een parcours dat in de gegeven omstandigheden toch verdacht genoemd kan worden. Nature Conservation Egypt zegt dat het alles in het werk zal stellen om Ménes vrij te krijgen. Het is overigens niet voor het eerst dat dieren verdacht worden van spionage in Egypte. Toen in 2010 een toerist werd gedood en vier anderen gewond door een haai in de badplaats Sharm El Sheikh, suggereerde de gouverneur van Zuid-Sinai dat de haai door de Israëlische inlichtingendienst Mossad was uitgezet om het toerisme in Egypte te schaden. Eerder dit jaar betrapte een bewaker in Qalyubia een duif die volgens hem microfilm vervoerde met de woorden ‘Islam’ en ‘Egypte’ erop. Ook in Turkije en Saudie-Arabië werden vogels opgepakt die er van werden verdacht voor de Mossad te werken. De Egyptische krant Al-Ahram roemde de man die de vogel had gevonden en noemde hem een patriot.’

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gevleugelde spionage

  1. Sjoerd zegt:

    Je vraagt je af hoe ze het kunnen verzinnen. Hier kun je gewoon rondlopen als mens zonder in de gaten te vallen…

  2. Emigrant zegt:

    Egypte is sinds jaar en dag geobsedeerd door spionage; een erfenis van het Osmaanse Rijk. Iedereen begluurt iedereen. En dat terwijl alles wat van strategisch belang is al lang bij iedereen bekend is. Bovendien was het ook nog eens een vogel: een verbreider van de vogelgriep dus (die inderdaad in Egypte al slachtoffers heeft geëist).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s