De visie van een filiaalchef

Aan Rutte de eer om gisterenavond de aftrap te doen voor het nieuwe politieke seizoen met een speech waar politieke commentatoren en insiders reikhalzend naar hadden uitgekeken. Omdat van hem een visie werd verwacht, een vergezicht op het Nederland zoals het in 2050 zou moeten zijn. Tamelijk onnozel van die goegemeente die na zoveel jaren langzamerhand beter van Rutte had moeten weten. Want wat heeft de brave borst tot nu toe meer geboden dan een eeuwige lach plus de getrouwheid en oppassendheid van de gemiddelde filiaalchef van Albert Heijn, waardoor hij nooit meer is geworden dan de verbeterde versie van Harrie Piekema? En zo’n man met die signatuur moet ineens aan ons Nederlanders komen vertellen welke kant wij het beste op zouden kunnen gaan, waar wij gezamenlijk ons heil moeten zoeken en zullen vinden? Een beetje ingewijde in het politiek bedrijf zou toch onder de hand beter moeten weten en daarom ook niet verrast kunnen zijn door wat Rutte bij die aftrap aan gedachten en visies te bieden had. Dat was namelijk niet meer dan nul komma nul.

Wat hij ook nog eens met zijn eigen woorden bevestigde toen hij zei dat van hem niet een visie verwacht moest worden die een blauwdruk voor de toekomst betekent. Want daar doet hij als liberaal niet aan. Wel aan mooie woorden die dan een schets van een perspectief voor de toekomst moeten zijn, waar mensen dan maar zelf vorm aan dienen te geven. Dus was het precies helemaal niks dat hij te bieden had. Hoogstens wat vage taal dat dan dat liberaal perspectief heette te zijn, maar in feite vrijheid blijheid betekende waarin ieder lekker zijn gang kan gaan, met als onderliggende filosofie dat als ieder voor zich nou maar stevig het eigen belang zoekt en nastreeft, dat dat dan onvermijdelijk zal leiden tot een samenleving waar het geluk en de welvaart hun maximum zullen weten te bereiken. Want moeilijker is het allemaal niet. Zoals een en een twee is. Zonder intellectuele hoogstandjes en ingewikkelde verhalen, die de liberalen dus beslist niet verkopen, weten we sinds gisterenavond ook weer nadat Rutte dus een visie bracht die bij lange na geen visie was en dat ook niet kon zijn omdat dat voor onze vaderlandse filiaalchef bepaald een brug te ver was. Zoals we trouwens al zo lang weten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s