Tien jaar na 1 september 2003

Gedurende mijn leven is de eerste september een datum geworden waarop zich geregeld keerpunten in mijn bestaan hebben voorgedaan. Zo ben ik op die dag begonnen met werken, bij de Algemene Bank Nederland. Op 1 september 1975 verhuisde ik naar Zuid – Limburg, eerst naar Spaubeek, in afwachting van het gereed komen van een woning in Schimmert, die ik in het voorjaar van 1976 betrok. En op 1 september 2003 werd de cirkel van mijn arbeidsproductiviteit rond gemaakt, toen ik met prepensioen mocht gaan om exact vijf jaar later mijn eerste AOW – uitkering te ontvangen. Maar de meest markante en door mij ook echt gekoesterde eerste september was toch die van vandaag precies tien jaar terug toen ik niet meer hoefde te werken en toch een niet onaardig inkomen bleef incasseren, zonder verdere tegenprestatie dus. Is er iets mooiers denkbaar als je dat sedertdien al honderdtwintig keer heb zien gebeuren terwijl je alle vrijheid genoot? Wat mij betreft dus niet. Waardoor die afgelopen tien jaar onovertroffen zijn geweest in weerwil van de pech en tegenslagen die ook ons deel zijn geweest. Maar dat hoort evenzeer bij het leven en maakt het plezier om alle mooie dingen die je meemaakt, des te groter.

En daarin zijn wij dus niets tekort gekomen zonder dat we gegolfd hebben, wereldreizen maakten, Afrika, de Verenigde Staten of Thailand hebben gezien of permanent dat Zwitserlevengevoel bezaten dan wel ineens groots en meeslepend zijn gaan leven omdat we nog iets in te halen meenden te hebben. We hebben het klein gehouden en zijn daarin voluit aan onze trekken gekomen. Met een kunstreis naar Denemarken, een uitstapje naar Noord – Frankrijk, met de tarte de myrtilles op de Mont Ventoux, met vrachten boeken en muziek, met wandelingen in de Voerstreek of die uurtjes op terrassen in ons Heuvelland. Om maar een paar voorbeelden te noemen van alle geneugten die wij ons de afgelopen tien jaar hebben gepermitteerd en waarop het zo zoet en aangenaam terugkijken is op deze eerste september, die voor mij bijna magische datum, tien jaar nadat zich voor mij de hemel op aarde opende en het ware geluk van deze wereld, de vrijheid, mij deelachtig werd. Wat dus de voldoening en tevredenheid is, waarmee een leven zijn bekroning krijgt en waarna nog alleen maar kersen op de taart geoogst kunnen worden, die uiteraard dan mooi meegenomen zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tien jaar na 1 september 2003

  1. Mack zegt:

    Sterk dan, dat ik mijn logje op 1 september plaatste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s