Het is de vraag of er eigenlijk een mening over geformuleerd moet worden. De feiten rond de Europese transfermarkt van voetballers spreken op zich al voldoende duidelijke taal dan dat ze om een verdere kwalificatie vragen. Wie in het bezit is van een portie gezond verstand heeft daar namelijk meer dan genoeg aan om tot eigen konklusies en gedachten te kunnen komen, om er het zijne van te denken. Om te beginnen is daar de aankondiging van het nieuws dat Gareth Bale, een speler van het Engelse Tottenham Hotspur, voor 100 miljoen euro gekocht zal gaan worden door Real Madrid. Deze voetballer maakt deel uit van het nationaal elftal van Wales, waardoor het zo goed als zeker is dat hij ondanks deze recordtransfersom nooit op een wereldkampioenschap voetbal zal uitkomen. Daarvoor is Wales namelijk een te onbetekenende voetbalnatie. Wat geen belemmering is voor Real Madrid. Want dat betaalde al eerder sommen van respektievelijk 94, 73 en 65 miljoen voor spelers ondanks dat de club gebukt gaat onder een kolossale schuldenlast, die geen belemmering blijkt voor deze transacties.
Waarin de Europese voetbalorganisatie UEFA trouwens ook geen aanleiding ziet om in te grijpen. Ze moeten blijkbaar mogelijk zijn en zijn toegestaan. Allereerst omdat ze gebaseerd zijn op de verwachting dat deze uitgaven zich terugbetalen door inkomsten uit reclame, merchandising en marketing. En verder omdat Real zich gesteund weet door een Spaans bankenconglomeraat dat garant staat voor die schuld en dat zich op haar beurt overeind weet gehouden door hulp en interventies van de Europese Centrale Bank en de gezamenlijke EU – landen, die dat wel doen met middelen welke verkregen zijn door heffing van belasting bij Europese burgers en bedrijven. Waardoor de bal die door Gareth Bale is afgetrapt, onvermijdelijk terecht komt bij onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem die dus mag vertellen waar het in dit hele verhaal kennelijk zo mis gaat dat daardoor zulke vragen aan hem gesteld kunnen worden. Waarmee de feiten zijn verteld, maar niet volstaan om er slechts kennis van te nemen. Omdat er van deze hele geschiedenis voor ieder weldenkend individu immers ruimschoots genoeg overblijft, om er echt wat van te vinden.
Het is belachelijk. Zeker van die staatssteun, maar ook dat ik die hele voetballer niet ken.
Ik maak mijn belasting maar meteen over naar real madrid, dan besparen we in ieder geval de rondpompkosten. Mijn europese ziel is verwond.