De verdwijning van Zwagerman

Al tijden schittert hij door afwezigheid op onze vaderlandse televisie. De man die om geen mening over wat dan ook verlegen zat, die altijd wat in het midden te brengen had zonder dat te controleren of te checken viel of zijn bewering stand hield. Want die was zodanig slim en handig verpakt in zijn welbespraaktheid en gloedvol betoog dat je als kijker en luisteraar daar wel de weg in kwijt moest raken. Het klonk in ieder geval zo erudiet en vooral vlot en hoogdravend dat je er als leek wel voor uit keek om er iets van te vinden. Hoewel de man in kwestie, Joost Zwagerman is zijn naam, per slot van rekening en welbeschouwd toch niet veel meer blijkt te zijn dan een marktkoopman annex veilingmeester die met het grootste gemak zijn meningen van de hand weet te doen. Omdat hij zich de moeite getroost om wel die stof te lezen waar een ander in een wijde boog omheen loopt. Met als gevolg die voorsprong die zich seizoenen lang bleef uitbetalen in de vorm van ontzag en zonder twijfel een aangename honorering voor het zoveelste schot voor de boeg waar Zwagerman de meester in bleek om die te blijven verkopen. Maar joost-zwagerman-keke-keukelaarook zijn houdbaarheid moet toch beperkt zijn geweest getuige het feit dat hij al tijden op het appel van de praatprogramma´s ontbreekt nu er andere deskundigen zijn ontdekt en regelmatig op de proppen mogen komen.

Waardoor Joost het misschien wel mag weten, maar niemand meer om zijn voorgebakken opinies verlegen zit, uitgekeken als men vermoedelijk toch is geraakt op zijn maniertjes en al die herhalingen van zichzelf. Omdat wij het onder de hand nu ook allemaal wel in de gaten hebben hoe Zwagerman met zijn uiteindelijk voorgekookte opinies zijn schaapjes op het droge heeft weten te krijgen. Met als gevolg dat hij blijkbaar zijn vermeende talenten ook niet meer hoeft aan te spreken. Want wie hem goed heeft gevolgd, zal zonder twijfel hebben gemerkt dat er de laatste drie jaar geen dichtbundel, geen roman of essay meer van zijn hand is verschenen. Die bron lijkt wel volledig opgedroogd, als het al niet zijn talent is om daar nog schrijfsgewijs iets van betekenis uit te putten. Met in het spoor van dit roemloos einde, dat al of niet voorlopig is, zijn verdwijning achter de horizon als orakel, sprekend geweten en omgevallen boekenkast tegelijk op wiens meningen ook niemand meer zit te wachten. Waarmee eigenlijk helder wordt dat deze Zwagerman toch te klein voor Nederland is en precies op de maat van zijn Westfriesland lijkt gemaakt, om daar die zo door hem verlangde eeuwige roem te verwerven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De verdwijning van Zwagerman

  1. Ximaar zegt:

    Op zijn website staat dat hij deze tijden druk bezig is met erg veel lezingen. Je kan vanaovond naar hem toe in de bieb van Amstelveen. Daarbij is DWDD op zomerstop en kan hij daar niet regelmatig aanschuiven. Het feest danwel de ellende gaat volgens mij gewoon weer in september verder als Matthijs van N weer terug is van re6.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s