Terugblik op The Killing 3

Hoewel ik na enkele afleveringen van The Killing 3 wat reserves had geuit, moet ik in alle eerlijkheid erkennen dat die bedenkingen, als ze al zo genoemd mogen worden, gaande de uitzending van de hele serie toch geheel zijn verdwenen. Ze maakten plaats voor een gevoel van overrompeling dat ik ten langen leste overhield nadat de laatste aflevering gisterenavond was uitgezonden en helder werd hoe alle losse einden – en dat waren er heel wat geworden – per saldo bij elkaar kwamen. Waaruit een vernuftig gecomponeerde plot tevoorschijn kwam welke in tien schitterende afleveringen zeldzaam fraai en sfeervol werd uitgewerkt. Niet in de laatste plaats door de geslaagde casting van de hoofdpersonen aan de opsporingskant, zoals daar natuurlijk weer Sarah Lund, commissaris Brix, en deze keer rechercheur Asbjorn en inlichtingenagent Matthias Borch waren. Maar minstens even bepalend voor de kwaliteit van The Killing 3 waren de verschillende verhaallijnen, die hun basis vonden in de dagdagelijkse actualiteit, in de ordinaire misdaad, in de politiek en in het zakenleven. Binnen welke kaders thema’s benoemd en uitgewerkt werden die stuk voor stuk ontleend waren aan de hedendaagse praktijk, aan het leven anno 2013.

Zo herkenbaar en tegelijk dichtbij bleken alle rode draden die over het voetlicht gebracht werden en steeds weer aanrakingspunten met elkaar bleken en leken te hebben. Voeg daar nog aan toe dat binnen de totale vertelling ook ruimte was gemaakt voor het gevoelsleven van de verschillende hoofdpersonen, in tegenstelling tot de twee vorige series, en het gevolg was dat deze derde serie absoluut meer balans en rust vertoonde, wat de kwaliteit van het geheel alleen maar ten goede is gekomen. Welke balans en rust evenwel niet hebben weggenomen dat ik toch tien avonden een uur lang op het puntje van mijn stoel heb gezeten om mij niets te laten ontgaan. Omdat het verhaaltempo onophoudelijk hoog bleef, tot aan de laatste dramatische seconden toe, die overigens wel de volstrekt logische punt achter dit derde deel en de hele serie vormde. Waarvan ik, en zeker deze keer, met volle teugen heb genoten en met pijn afscheid nam. Want als ik het goed begrepen heb zien we Sarah Lund jammer genoeg nooit meer……

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Terugblik op The Killing 3

  1. Margo zegt:

    Mooi. Ik heb ze alle tien opgenomen en ga daar eens lekker voor zitten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s