De kwestie – Mollath

Uiteraard hebben we meer dan genoeg aan de misstanden in onze inrichtingen en instellingen en misschien wel zo de handen eraan vol dat we allicht zouden kunnen denken dat het in Nederland daarmee alleen prijs is en dat wij in de Europese gemeenschap een modderfiguur slaan. Nou, wat dwalingen betreft kan men er over onze grens ook wat van getuige het volgende verhaal uit Duitsland dat zo uit de koker van Franz Kafka afkomstig kon zijn.

Het gaat over Gustl Mollath (foto) die zeven jaar opgesloten heeft gezeten in een zwaar 4,w=650,c=0_bildbeveiligde psychiatrische inrichting in Beieren tot de rechter op 8 augustus daar een einde aan maakte. Die opsluiting werd in 2003 ingeleid door een vervolging welke Justitie tegen hem instelde nadat zijn vrouw, met wie hij toen twaalf jaar gehuwd was, een aanklacht tegen hem had ingediend wegens mishandeling tijdens een ruzie twee jaar eerder. Een jaar daarvoor was zij al uit de echtelijke woning vertrokken en in 2004 werd de echtscheiding uitgesproken. Mollath beschuldigt op zijn beurt zijn vrouw, die bij HypoVereinsbank werkte, van zwart-geld-praktijken. Zijn vrouw beschuldigt hem daarop ook van het leksteken van tientallen autobanden. De rechter wil in 2003 dat er een rapport wordt opgesteld over zijn geestelijke vermogens. Mollath weigert dat een aantal keer. In 2006 wordt hij buiten vervolging gesteld wegens ontoerekeningsvatbaarheid.

Een psychiatrisch rapport, dat wordt opgesteld zonder dat een psychiater hem heeft gezien, oordeelt dat hij lijdt aan wanen. Die zouden met name rond een ‘zwart-geld-complex’ draaien. Mollath wordt opgesloten. Hij blijft onderzoek weigeren, omdat hij geen vertrouwen heeft in de psychiaters. Hij weigert ook medicatie. Volgens de tegenpartij bewijst dit dat hij paranoïde is. Vanaf 2011 komt zijn zaak in de publiciteit. Gebleken is dat er inderdaad sprake is van een zwart-geld-affaire bij de HypoVereinsbank. De complottheorie van Mollath komt in een ander daglicht te staan. Uiteindelijk bemoeien steeds meer media en politici zich met de zaak – Mollath, wat er uiteindelijk toe leidde dat Mollath ten langen leste vrij kwam. Een hogere rechter besloot op verzoek van het Openbaar Ministerie en van Mollath’s advocaat dat hij alsnog moet worden vervolgd. Waarmee het vonnis uit 2006 verviel dat hem ontoerekeningsvatbaar verklaarde en dat de grond was voor zijn opsluiting van zeven jaar. (bron: NRC Handelsblad)

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De kwestie – Mollath

  1. sjoerd zegt:

    Een behoorlijke dwaling m.i..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s