De klus die huishouden is

Nu ik al ruim tweeënhalf jaar door de nood gedwongen ons huishouden in mijn eentje probeer te runnen, wordt het met het toegenomen inzicht in wat er zoal nodig is om zo´n huishouden op een behoorlijk niveau draaiende te houden, tijd om een serieuze confidentie te doen. Want in de tijd dat ik nog werkte en de hele dag buiten de deur was, regeerde in mijn denken en beleving de vanzelfsprekendheid waar dat allemaal mee gebeurde. Als je thuis kwam stond je warme maaltijd klaar, je kon er altijd op rekenen dat er schoon gewassen kleren in de kast lagen of hingen en de woning was altijd opgeruimd, in die zin dat alles op zijn plaats lag en je nooit ergens naar hoefde te zoeken. Zo was dat de laatste jaren, maar evenzo toen ons gezin helemaal nog een gezin was met drie inwonende dochters. Waardoor de complexiteit van het voeren van zo’n huishouden met zeker zo’n zelfde factor toenam. Ook toen heb ik daar nooit echt bij stil gestaan, omdat het in feite altijd op rolletjes liep en er nooit ergens een hiaat in de dagelijkse gang van zaken leek op te treden of iets afwijkends aan de hand was. Met als gevolg de al snel optredende gewenning, met daaruit voortvloeiend de verwenning die elk besef van tevredenheid al uitsloot, laat staan dat daar nog uiting aan werd gegeven. Zo gewoon werd alles gevonden. Ten onrechte, weet ik nu beter. Een beetje erkenning en dankbaarheid had best wel wat meer mogen worden getoond zonder dat dat verder overdreven had hoeven te worden.

Want aan den lijve ondervind ik nu maar al te zeer dat het bijhouden van zo’n huishouden een hele klus is, waarbij je voortdurend alert moet zijn. Op het volraken van de afvalemmer. Op de voorraad koffie. Zijn er voor iedereen nog voldoende paren sokken? Moet de witte was gedaan worden? En hoe staat het met de aanwezige hoeveelheid spaar – en gloeilampen? Hebben we nog voldoende aardappels? Het zijn maar een paar voorbeelden van vragen die je jezelf de hele dag door kunt stellen en waarmee je jezelf voortdurend moet triggeren om steeds bij de les te blijven, om te voorkomen dat de boel in het honderd loopt. En dan praat ik dus nog vanuit een ervaring in een redelijk overzichtelijk huishouden, zonder kinderen of andere aanhang. Waardoor ik nu des te beter weet dat het allemaal nog veelomvattender, complexer en intenser kan. Wat mijn respect voor al die vrouwen die deze klus in het verleden in hun eentje moesten verstouwen, alleen maar groter heeft gemaakt en mij voor hen met gegroeide nederigheid doet buigen. Zoals ik mij tegelijk nog des te verwonderder afvraag hoe ouders hun boel nu kunnen redderen, nu er op zoveel fronten van hen beiden en tesamen nog meer wordt gevraagd. Mag ik daar ontzag voor hebben, hoewel ik daardoor ook begrijp dat het ook wel eens uit de hand kan lopen. Omdat het dus niet niks is wat er tegenwoordig van ouders wordt gevraagd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De klus die huishouden is

  1. sjoerd zegt:

    Ik weet er sinds enige tijd ook alles van. Ik ben er ook het onredelijke van gaan inzien dat mijn vrouw thuis het meeste uitvoerde en het gezin dat heel normaal vond. Nu delen we de werkzaamheden. Zelf koken doen we fifty fifty… En dat bevalt prima. Samen hebben we nu meer tijd over.

  2. Ximaar zegt:

    Ik heb al jaren een eenpersoonshuishouden en heb daar weinig werk aan. Dwz rommelig vind ik niet erg, schoon is veel belangrijker. Zelf zie ik veel meer op tegen het minieme tuintje dat ik heb. Gelukkig is het ingesloten en heeft alleen de bovenbuurman er zicht op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s