De smaak van rijst….

Het is zo’n gerecht dat voor mij al mijn hele leven met raadsels omgeven is. Met name omdat het toch als basis dient voor zoveel schotels en maaltijden en eigenlijk wereldwijd in zwang is. Dus moet er iets heel aantrekkelijk aan zijn, dat mij al die tijd is ontgaan en waardoor ik het iedere keer als ik het opgediend krijg, toch met lange tanden eet en de bekoring die in dat veelvuldig gebruik besloten moet liggen, maar niet wil snappen. Het gaat natuurlijk over rijst dat afgezien van het ontbreken van kraak en smaak eraan, ook nog de onhebbelijkheid heeft om ieder plekje van het gebit in te nemen. En nog eens. Het moet iets heel speciaals in zich hebben waardoor het zoveel gebruikt pleegt te worden. Wat proeven anderen eraan, wat dus maar niet tot mijn smaakpapillen wil doordringen? Wie legt mij dat nu eens haarfijn uit en trekt mij over die streep van de afwijzing van een gerecht dat over de hele wereld in de smaak pleegt te vallen, gezond moet zijn als ik de spotjes van de Unesco en Unicef mag geloven, maar voor de overtuigingskracht waarvan ik nog steeds niet ben gezwicht.

Waar mis ik de aansluiting en ben ik de weg kwijt die zovelen, aan de maaltijd gezeten, wel willen bewandelen? Of zou ik dan iets fundamenteel fout doen bij de bereiding van dat witte goedje, van die zilvervliesrijst als ik de aanwijzingen op het pak van Lassie toch heel nauwgezet volg? Met telkens die herhaalde frustratie aan mijn kant als ik merk dat ik weer dat spul heb bereid dat nergens naar smaakt en dat ook nog eens zo droog is dat ik mij in alle gemoede afvraag of je dit nog wel eten kunt noemen. Ben ik dan zo door en door verwend dat ik dat wat men in India, China of welk ander land in die niet – Westerse wereld gretig en met plezier tot zich neemt of in elk geval de schijn ervan ophoudt, mogelijk omdat men niets anders heeft, onmogelijk nog de haag van mijn tanden gepasseerd weet te krijgen? Of ben ik die te betreuren uitzondering die het slachtoffer is van zijn eigen misverstand dat er onder andere in bestaat dat de Hollandse pot onvergelijkelijk en niet te overtreffen is, zodat daarin voor rijst geen plaats kan zijn?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op De smaak van rijst….

 1. Mack zegt:

  Ik heb dat juist met aardappels. Mij doe je een groter plezier met rijst.

 2. Ximaar zegt:

  Rijst, pasta (tarwe, bami, maccaroni, brood) aardappels en maïs horen geen smaak te hebben. De smaak moet je er aan geven met kruiden, beleg of bijvoorbeeld een post ‘smurrie’ van Conimex. Als er wel smaak aan zit, dan beperkt dat de combinatiemogelijkgheden enorm. Denk aan voorgezoete pannekoeken (tarwe-ei) die je daardoor niet meer als omslag voor groente en pittige gehakt kan gebruiken.

 3. sjoerd zegt:

  Als ik kijk naar je verslag vrees ik dat daar niets meer aan te redden is. Net zo goed als macaroni van honig niet te vreten is is ook rijst gebonden aan smaak en bereiding. De aardappel zonder jus zal ik maar zeggen. Ik kook iedere minstens een maal per week met rijst of Bami. En hier eten ze de vingers er bijna bij op. En daar komt geen smaakmaker aan te pas…

 4. Margo zegt:

  Ik heb het liefst rijst. Veel lekkerder en met meer te combineren dan aardappels. En wat Ximaar zegt. Maar je moet wel weten hoe je het kookt, dus goed droog en niet tot pap, tenzij het risotto moet worden.

  • Ximaar zegt:

   Als je de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt kan er vrijwel niets misgaan. Zelf gebruik ik snelkookrijst in porties voor 1 persoon. En wat uit de pan rolt ziet er niet anders uit dan wat ik van de Chinees mee krijg. Als ik zelf rijst maak, dan doe ik dat doorgaans met curry- of pangang-saus en veel roerbakgroente.

 5. Nanos zegt:

  Met rijst is veel te doen. Het komt hier regelmatig op tafel. Witte rijst dan, want zilvervlies valt hier niet in de smaak. Gekookte aardappelen zijn hier zeldzaam, ik heb ze liever gebakken.

 6. Emigrant zegt:

  Een van de grote voordelen van ons vroegere koloniale rijk is dat je op sommige plaatsen een heerlijke rijsttafel kunt krijgen. Natuurlijk komt de rijst daar niet voorbewerkt uit een zakje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s