Het ongelijk van Rutte c.s.

Met die zo nadrukkelijk gespeelde oproep van Rutte c.s aan de Nederlanders om hun geld toch vooral te laten rollen, omdat het net daarvoor, in april, gesloten sociaal akkoord daar alle aanleiding toe gaf, althans volgens al die bewindslieden, blijkt dat hele kabinet zich in feite toen nog veel meer buiten de werkelijkheid te hebben geplaatst dan ze ooit had kunnen denken of vermoeden. Nadien is het namelijk alleen maar slechter gegaan met de BV Nederland, met name door het schrikbarend lage consumentenvertrouwen. Door die als het ware burgerlijke ongehoorzaamheid van de Nederlander die het in geen enkel opzicht had met het zittend kabinet en haar beleid. Met uiteraard, naar nu uit diverse cijfers blijkt, het gelijk aan zijn zijde. Met een inflatie die het hoogste is van de EU, met werkloosheidscijfers die historische waarden bereiken en een economie die voor het vierde achtereenvolgende kwartaal blijkt te krimpen. Wat volgens de ingewijden te herleiden zou zijn tot die consumentenstaking. Zij zouden het hebben gedaan en dus de recessie op hun geweten hebben, maar aan de andere kant begrijpelijkerwijs niet tot bestedingen te bewegen zijn omdat over de hele breedte van de bevolking de koopkracht zo fundamenteel blijkt aangetast, met daarbij een dubieuze hoofdrol voor de politiek.

Met kortingen van pensioenen plus de aankondiging dat er nog eens een tweede ronde daarin op 1 april 2014 zou kunnen volgen. Een BTW – verhoging met 2 procentpunten waar verder niet aan te tornen valt, laat staan dat op een terugdraaien ervan gerekend moet worden. Een huizenmarkt die niet meer in beweging te krijgen is met onder andere zulke waardedalingen tot gevolg dat daardoor verplichtingen en schulden het vermogen en bezit van eigen woning steeds vaker te boven gaan. En als ten slotte ook de zorgkosten alsmaar minder gedekt worden door ziektekostenverzekering, wat tot uitdrukking komt in een aanmerkelijk stijgend eigen risico, dan is het niet lastig te begrijpen dat de consument blijft zitten waar hij zit en zich weigert te verroeren als de liefde slechts van zijn kant moet komen en een kabinet er niets tegenover stelt, niet eens uitnodigt of stimuleert. Integendeel, zich stijft in het eigen gelijk en volhardt in het maken van bezuinigingsslagen die de Nederlander echt niet van de plek af krijgen en hem alleen maar nog voorzichtiger maken. Met als te verwachten uitkomst een recessie die zich verder verdiept en verhardt, dankzij een regering die maar in die tunnel blijft kijken, overtuigd als het ervan is dat daar eens het licht zal opdoemen. Waarachter de logische vraag wacht hoevelen er dan nog over zijn die dat nog kunnen verdragen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het ongelijk van Rutte c.s.

 1. Mack zegt:

  Heeft weinig met dit kabinet te maken. Heeft meer te maken met het feit dat we 5 kabinetten in 10 jaar hebben gehad, waardoor nu dus niemand vertrouwen heeft in het huidige. Iets minder onrust stoken zodat kabinetten hun tijd kunnen uitdienen zou helpen.

  • robschimmert zegt:

   Met die opmerking ben ik het eens. Neemt echter niet weg dat de BTW – verhoging met 2% en ook de verhoging van het eigen risico tot 350 euro per persoon serieuze effecten heeft gehad op de koopkracht. En dat komt echt uit de koker van deze club, die bovendien nog zo onwijs is om juist in deze moeilijke tijd nog eens zes miljard te gaan snijden. Stom, stom, stom!

 2. Ximaar zegt:

  Voor mijn gevoel is de hoofdbron het piramidespel van de koopwoningen geweest. We hebben jaren gehad dat deze woningen op papier met 15% stegen terwijl de inflantie maar 3% was. Gemeentes vonden dit fantastisch en harkten zo meer OZB naar binnen. Grondprijzen stegen enorm. Mensen dachten ook dat het een goede belegging was voor de toekomst. Natuurlijk werd er overdereven op geleend via hypotheken ‘waar je alleen maar rijker mee kon worden’. Ja bij zo’n stijging, maar niet bij een daling. En deze gebakken luchtballon knapt vroeger of later. En natuurlijk op een moment dat er teveel gebouwd is. Nu mensen snappen dat dit echt nergens op sloeg houden ze de hand op de knip. Je weet maar nooit.

  Zelf merk ik er niets van. Ik heb nooit een hypotheek gehad en en vond het 20 jaar terug al belachelijk hoe mensen met een eigen huis zich rijk rekendenden. De regeringen van toen en nu stimuleerden die onzin middels hypotheekrente-aftrek die je in de meeste landen niet hebt.

  En zo’n weeffoutje van 30 jaar terug kan Rutte niet met een glimlach oplossen. Zijn voorgangers liepen immer om deze op knallenstaande luchtballon heen en durfden er niets aal te veranderen, waardoor het ding alleen maar grotere werd.

  En volgens mij zijn de huizen nog steeds te duur als je kijkt wat een vergelijkbare woning in een vergelijkbare stad in midden-Duitsland kost. Dwz we vinden de huizen vlak over de grens al goedkoop, mmaar die zijn voor Duitse begrippen. Wat dat betreft kan deze toestand nog wel even doorgaan.

 3. Nanos zegt:

  Ze zijn wel laat met met die oproep om geld uit te geven. Eerst zijn de mensen jarenlang de put in gepraat. Daardoor daalde het consumentenvertrouwen. Als toen de consumptie gestimuleerd was, was het niet zo slecht geworden als het nu is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s