De Nederlandse modderschuit

Niet zonder trots rekenen wij ons land tot de beschaafde Westerse wereld. Sterker nog, wij beschouwen ons land toch half en half als de standaard voor de wijze waarop mensen met elkaar om behoren te gaan en wij laten evenmin af om in dat verband te wijzen op onze traditionele gastvrijheid en verdraagzaamheid. Kortom, wij zijn erg tevreden over onszelf en we schamen ons er niet voor om als het hier om gaat, vooraan te staan om onszelf stevig op de borst te kloppen. Maar dat beleving en werkelijkheid nog wel eens pijnlijk ver uiteen kunnen blijken te liggen, laat de Nederlandse asielpraktijk zien, die zich namelijk volledig onttrekt aan het zicht van de doorsneeburger. Die heeft en neemt geen kennis van de rafelranden van het overheidsbeleid en weet dus bij lange na niet hoezeer de omgang met vooral ongewenste immigranten schuurt en wringt met die nog altijd nauwelijks verholen trots, die dus op niets meer gebaseerd zou behoren te zijn. Omdat het om je dood te schamen is hoe wij onder de vlag van onze vermeende beschaving menen om te kunnen gaan met asielzoekers, de uitgeprocedeerde in dit geval. Want wee je gebeente als je het in die hoedanigheid niet eens bent met de status die je door de Nederlandse overheid wordt toegekend.

Met als gevolg je besluit, omdat je dat recht hebt, uit protest daartegen in hongerstaking te gaan. Dan heb je wel meteen de positie van oud vuil voor jezelf geschapen waardoor de instanties die in die procedures een rol spelen, van oordeel zijn dat zij de handen vrij hebben om te doen en laten met je wat zij willen. Waardoor humaniteit en beschaving terzijde worden geschoven en de asielzoekers die voor die protestvorm hebben gekozen, opgeborgen worden in een isoleercel, waar zij 23 uur per etmaal verblijven. De enige faciliteit die hun nog wordt toegekend is dat ene uur luchten. Voor de rest moeten zij het doen met die kale cel, zonder raam, maar met alleen een matras en een bewakingscamera en zonder enige beschikking over eigen spullen of kleren. En dat allemaal voor hun eigen gezondheid, volgens de directie van de betreffende dienst, die daarmee bewijst dat je in je eigen regels en je eigen gelijk volledig kunt ontsporen, als je dus door niets en niemand gecontroleerd wordt en daarbij ook nog het beeld en het idee hoog houdt dat dit beleid en gedrag gedekt wordt door de vlag van de Nederlandse beschaving. Die wat dit aangaat inmiddels, zo blijkt dus wel, is afgezakt tot het niveau van de welbekende modderschuit.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s