Het begin van The Killing 3

Omdat van The Killing 3 inmiddels al drie afleveringen te zien zijn geweest, is het tijd om hier een eerste indruk ervan te geven. Daarbij is met name de vraag aan de orde of tot nu toe is voldaan aan de hoog gespannen verwachtingen die immers werden opgeroepen door de van te voren veel gehoorde lof over met name deze serie die de voorgaande twee zou overtreffen. Wat is daarvan al uitgekomen? Meer dan genoeg wat mij betreft. Maar die erkenning moet wel in het juiste perspectief geplaatst worden. Want vanaf het eerste moment dat ik kennis maakte met The Killing, wist ik mij al volledig bekeerd tot deze formule met zijn langdurig paralel lopende verhaallijnen die op enig moment, ergens vlak voor de ontknoping, met elkaar vervlochten worden. Verder kan de hoofdpersoon Sarah Lund weinig verkeerd bij mij doen gegeven haar eigenzinnig karakter en vooral originele aanpak van problemen en processen. In die twee opzichten was The Killing 3 een ware Aha-Erlebnis tot nu toe als het mij al niet een schok van herkenning bezorgde, te meer omdat vele aspecten van de vorige twee series nu nog eens uitvergroot bleken. Met hier en daar, dat moet erkend, herhalingen die mijns inziens beter vermeden hadden kunnen worden. Zoals het feit dat er nu ook weer vaak in de duisternis wordt gefilmd, omdat het verhaal dat kennelijk vraagt.

En dan de voorspelbaarheid van de rolverdeling in de politieke omgeving, waarin het primaat, het premier – of leiderschap, altijd bij de man berust, terwijl een vrouw steun en toeverlaat is en altijd aan zijn zijde als adviseur verkeert. Daar zit geen verrassing meer in en houdt zelfs het risico in dat op dat punt juist de eerste tekenen van sleet zich beginnen te vertonen. Bij mijzelf merkte ik namelijk dat gevoel dat ik dat nu wel wist en er dus op uitgekeken was. Maar verder is dit nog van ondergeschikte betekenis en zeker niet van invloed op mijn enthousiasme en fascinatie, welke al snel tot leven kwam en waarvan de vlam nu na drie afleveringen nog voluit brandt en waarschijnlijk nog meer aangewakkerd zal worden in weerwil van het feit dat het per saldo natuurlijk een zwaar overtrokken fantasie is, waarin de moorden en aanslagen elkaar blijven opvolgen en zelfs de cliffhangers bij uitstek zijn. Maar dat is de makers vergeven omdat het je als kijker wel volledig bij de les houdt en gespannen doet uitkijken naar de volgende aflevering. Waardoor ik nu al kan zeggen dat The Killing 3 gegeven het originele verhaal, het fraaie camerawerk en last but not least de prima acteerprestaties voor mij geslaagd is, wat ik met name afmeet aan het feit dat het einde, de afloop en de ontknoping ervan mij nog niet lang genoeg kunnen wachten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het begin van The Killing 3

  1. fairlytrue zegt:

    Je moet geen plots weggeven hoor, want ik kijk nu niet maar neem ze op en ga straks lekker drie of meer afleveringen achtereen bekijken! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s