Homo´s en voetbal

Het initiatief van de KNVB om als voetbalorganisatie haar opwachting te maken tijdens de Canal Parade kan niet genoeg toegejuicht en ondersteund worden, maar toont tegelijk hoe achterlijk en onbeschaafd de sfeer is waarin de voetbalsport in Nederland wordt bedreven. Want het is natuurlijk van de dolle dat je die teamsport niet vrij uit kunt beoefenen, ongeacht je sexuele geaardheid. Omdat je nog altijd de gerede kans loopt om bespot, gehoond en geïntimideerd te worden als je afwijkt van het geijkte patroon. Zo blijkt de cultuur in de mannenkleedkamers te zijn. Intolerant, bekrompen, macho. Wat des te wonderlijker is, omdat deze praktijk verre ligt van het vrouwenvoetbal waar homosexualiteit gemeengoed is en breeduit geaccepteerd wordt. Wat het initiatief van de KNVB in een des te opmerkelijker daglicht plaatst, waar deze grootste sport, althans in Nederland, zich wat dit aangaat al in negatieve zin onderscheidt van zoveel andere sporten waarin sexuele geaardheid van beoefenaars geen enkel issue meer is. En dan gaat het waarachtig niet over de kleinste sporten. Want atletiek, zwemmen, turnen, paardensport, hockey en judo kun je onmogelijk takken van sport noemen die slechts in de marge en door een minderheid beoefend worden.

Tegen die achtergrond kan daarom bepaald wel gekonkludeerd worden dat de doorsneevoetballer die in de kleedkamer met de grote stroom meegaat en niets heeft met de acceptatie van homosexualiteit in zijn sport, zich ernstig te kijk zet, zich als onmogelijk bekrompen manifesteert en dat alleen maar doet om de hoon van de meutes op de tribunes die zich en masse natuurlijk het sterkst voelen tegen de eenling, te ontlopen. Wat laat zien dat de KNVB met haar moedige initiatief een lange weg te gaan heeft juist omdat die vormen van homo – discriminatie waartegen zij zich te weer stelt, zo ongrijpbaar zijn. En die lange weg wordt des te lastiger begaanbaar als representanten van de voetbalpers ook nog eens lacherig menen te moeten doen over die aktie van de KNVB, met uiteraard voorop Jack van Gelder en Toine van Peperstraten, die het nooit van hun rechte rug en hun verstand moesten hebben, maar des te meer van de gunst van het grote publiek dat zich wat graag behagen en bevestigen laat door zulke beweerde insiders. Waardoor alles wat de oorzaak is en de basis vormt voor die homo – discriminatie, elkaar zo overeind houdt dat het beschavingsoffensief van de KNVB, want zo mag haar deelname aan de Canal Parade gerust genoemd worden, het daar waarschijnlijk ook tegen zal afleggen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Homo´s en voetbal

 1. Mack zegt:

  Dat is echt niet alleen zo in de kleedkamer hoor, op mijn werk, en ik doe daar zelf ook aan mee, maken we soms homograppen. En dat is echt niet alleen op mijn huidige werk, die cultuur hangt overal. En ik weet ook niet goed wat er mis mee is. Je bent niet gelijk iemand die homo’s discrimineert. Ik zou dat nooit doen, hoewel ik besef dat het in tegenspraak is met de grappen die ik maak. Bij mij is er een grens, en dat is als iemand zich gediscrimineerd voelt. Het is als vloeken buiten de kerk en erbinnen niet. Als je geen grappen over homo’s meer kunt maken, zou je het over geen enkele groep meer mogen doen. Doven, blinden, atheïsten, negers, katholieken, gekken, Duitsers, Limburgers….nee, in zo’n humorloze wereld zou ik niet willen wonen. Over boekhouders worden ook grappen gemaakt. Of over PSV fans. Ik moet me daar ook tegen wapenen.

  • robschimmert zegt:

   Nou, het moet niet stoppen als iemand zich gediscrimineerd voelt, maar als er sprake is van een onveilig, een ongemakkelijk gevoel. Als je geen raad meer weet in die situatie. En ik zou me zo kunnen voorstellen dat dat in de voetbalkleedkamers en in de voetbalstadions nou precies het geval is. Daar gaat het niet meer over grappen. Herinner je je nog hoe Gerald Vanenburg getreiterd en beschimpt werd vanwege zijn hoge stemgeluid. Ik denk dat het om dat soort kwaadaardigheid gaat. En dat is echt iets anders dan jij bedoelt.

 2. Mack zegt:

  En Rene Eikelkamp vanwege zijn grote neus? Die lachte daar gewoon om. In een grote groep waant men zich veilig, maar je zou zoiets eens moeten zeggen man tegen man.

  • robschimmert zegt:

   Maar ook dan incasseert de een gemakkelijker dan de ander, waardoor het blijft staan, althans dat vind ik, dat veiligheid bieden iets is dat je met zijn allen doet. Het heeft met basishouding te maken. Waarom weten we het wel allemaal en zijn we collectief van streek als er met een speler iets treurigs gebeurt, zoals bijvoorbeeld met de Utrecht – speler Nesu? Dan zijn we plotseling wel in staat om ons fatsoen te houden.

   • Mack zegt:

    Nou, omdat we hier in Nederland graag voorop lopen met homorechten, maar omdat het grootste deel van het volk daar nog helemaal niet aan toe is misschien? Misschien iets meer aandacht aan besteden in het basisonderwijs of iets dergelijks?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s