Privatiseringsslagen in de lucht

Het privatiseren, het opknippen van overheidsbedrijven is nu al zo’n twintig jaar aan de gang. Zodat langzamerhand het moment is aangebroken om de vraag te stellen of en zo ja, wat we er als gemeenschap beter van zijn geworden. Wat zijn we ermee opgeschoten dat allerlei overheidstaken, althans welke destijds als zodanig werden opgevat, bij particuliere ondernemingen zijn terecht gekomen? Wie is er de facto mee opgeschoten dat het vuilnis niet meer door de gemeentebedrijven wordt opgehaald, maar dat van Gansewinkel of Rd4 dat mag doen? Voor mijn gevoel is er in die dienstverlening totaal niets veranderd. Waardoor de konklusie gewettigd is dat per saldo de investeerders, kapitaalverschaffers, dus vermogende particulieren er beter van zullen zijn geworden en uiteraard de bestuurders van zulke bedrijven die toch met een aardiger inkomen plus bonus zullen thuis komen dan het geval zou zijn geweest indien die dienst nog in handen was geweest van een gemeente. Het is maar een voorbeeld van de vraagtekens die gezet kunnen worden bij het nut van al die privatiseringsbewegingen die in de negentiger jaren van de vorige eeuw hun beslag kregen. Waarom dat gebeurde, is mij nog altijd onduidelijk. Deed zich daar de invloed van de EU al voelen of was het de tijdgeest die onder druk van Reagan en Thatcher om meer marktwerking en neo-liberalisme vroeg, te meer omdat het collectivisme door de val van de Muur en de neergang van het communisme op achterstand werd gezet en het geloof in de kracht en het kunnen van de individu alleen maar veld bleek te winnen?

Met als finaal gevolg bijvoorbeeld de versnippering van het spoorbedrijf in Nederland vanwege dat geloof in de kracht van de concurrentie waar de kwaliteit van het product en de consument alleen maar bij konden winnen. Na twintig jaar weten wij met alle schade en schande wel stukken beter en moet langzamerhand het inzicht zijn teruggekeerd dat het vroeger, in de tijd van de NS van F.Q. den Hollander en Leo Ploeger, niet zoveel slechter dan tegenwoordig was. Zoals dezelfde vraagtekens gezet en twijfels kunnen worden geuit bij het feit dat wij als Nederlandse samenleving door al dat driftig privatiseren ook mooi de regie uit handen hebben gegeven bij onze energievoorziening, welke momenteel ergens ver over onze grenzen geregeld wordt. En wat te denken van het feit dat de postbezorging, de gezondheidszorg en de telecommunicatie, welke toch voorbeelden zijn van vitale functies in een samenleving, ook in handen van particuliere investeerders gevallen zijn? Waarmee rendement altijd gemeenschapsbelang te boven gaat en er in twintig jaar tijd een andere ordening in normen en waarden heeft kunnen optreden. Maar of wij daar dus met ons allen beter van zijn geworden, is verre van duidelijk. Laat ik het toch maar betwijfelen, voordat het helemaal te laat is en wij niet meer beter weten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Privatiseringsslagen in de lucht

  1. Sjoerd zegt:

    Beter is het beslist niet geworden. Dat is de enige bewering die voor mij vaststaat.

  2. Emigrant zegt:

    De enigen die er baat bij hebben gehad zijn de managers, die veel hogere salarissen kregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s