Kanttekening bij de hitte

Op het moment van deze ontboezeming, elf uur in de ochtend, is het kwik al gestegen tot een waarde van dertig graden Celsius. Ogenschijnlijk een droge en simpele konstatering, waar toch een hele wereld achter zit. Want natuurlijk is dat exceptioneel warm voor dat tijdstip van de dag, waardoor het een logisch voorschot is op de aangekondigde hitte van om en nabij de vijfendertig graden, welke meestal maar één dag per jaar wordt vertoond. Met als gevolg dat we, gewoontedieren als we zijn, wel van slag moeten raken en dat in feite al zijn sinds de aankondiging ervan, gisteren en eergisteren. Het enkele idee, de wetenschap op zich van die recordwarmte beneemt je al alle energie, als de warmte het zelf al niet doet. Dus wat staat je nog anders te doen dan louter en alleen nog bezig te zijn met de beheersing, de regeling van het klimaat in je woning. Elke andere inspanning is killing als het sluiten en openen van de gordijnen en de rolluiken dat op zich al niet is. En voor de rest is het het verstandigst om het allemaal te ondergaan tot aan het besef aan toe dat je weer getuige mag zijn van de mogelijkheid van een meteorologisch record.

Wat op zich al zoveel opwinding veroorzaakt dat daarmee de gevoelstemperaturen nog met enkele graden stijgen. Dat is dus ons lot op deze tweede augustus dat, laten we wel zijn, nog in gunstige zin heel schril afsteekt tegen de lijdensweg van al diegenen die vandaag gebukt moeten gaan onder het juk van de arbeid, waarbij heus niet altijd sprake is van een werkplek die veraangenaamd wordt door airconditioning. Denk maar eens aan al die loonslaven, want dat zijn het toch zeker bij deze temperatuur, die ertoe veroordeeld zijn om in een fabriek, in een productie-omgeving te werken, waar voorzieningen met betrekking tot het klimaat nu eenmaal sneller aangemerkt worden als kostenposten, dus ook minder snel getroffen worden. Misschien is het daarom op zijn plaats om aan al die mensen te denken die vandaag in die situatie verkeren in plaats van onszelf in onze relatieve comfortzone te beklagen vanwege de warmte die ons wel overkomt, maar ons in de verste verte niet teistert of weet te treffen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kanttekening bij de hitte

  1. Sjoerd zegt:

    Ik had alleen de fout gemaakt om thuis te kunnen werken, terwijl ik ook lekker in onze airco gekoeld kantoor kunnen zitten.

  2. Sjoerd zegt:

    oeps daar mist wat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s