Een voetbalprognose

Waagde ik mij een maand geleden traditiegetrouw aan een prognose van de eindstand van de Tour de France, vandaag wil ik hetzelfde proberen ten aanzien van de afloop van de Nederlandse voetbalcompetitie die aan de vooravond staat van de start van een nieuw seizoen. Het is een eerste keer dat ik dit doe, met het besef en bewustzijn dat ik ook wat betreft het voetbal bepaald niet de profeet ben die er brood van eet. Zodat ik bij voorbaat mij excuseer en verzoek om niet te schieten op de pianist die in dit spelletje raden wat afleiding zoekt en verder daarin vooral zijn best doet, met een beetje de pretentie om toch iets van de voetballerij te weten. Want op de hoogte van de stand en het verloop der zaken daarin ben ik dus wel. De objectieve feiten zijn mij stuk voor stuk bekend, maar omdat irrationaliteit, dus het onverwachte, de emotie, ook in deze sport hoogtij viert, kunnen prognoses nooit de uitkomst zijn van het optellen van alle feiten en variabelen. Waardoor kennis en gezond verstand allesbehalve toereikend zijn om tot de juiste voorspelling van eindstanden te komen. Voorgevoelens, theewater, donkerbruine vermoedens, de goede neus en soms misschien wel de stand van de sterren zijn minstens zo belangrijke factoren, is mij eigenlijk mijn hele leven lang dat ik voetballiefhebber ben, wel meer dan duidelijk geworden.

Vandaar dat ik dus een eerste en tegelijk schuchtere poging doe om tot de eindstand te komen die ik voor het komend seizoen in de Nederlandse eredivisie voorzie zonder mijn keuzes en beslissingen verder van een toelichting te voorzien. Omdat gevoel zich immers nauwelijks laat verklaren terwijl het wel de dominante factor is in de totstandkoming van deze prognose, waarop ik mij in de maand mei van 2014 of zoveel eerder of later graag afrekenen laat. Het is maar dat men dat al weet en verder beseft dat het gelijk en het geluk bij het voorspellen eerder met de dommen is. Waarmee ik mij in ieder geval naar behoren heb ingedekt en de handen vrij heb om de onderstaande slag te slaan als ik de verwachting uitspreek dat de komende Nederlandse voetbalcompetitie de volgende eindrangschikking zal krijgen:

1. Ajax 2. Feyenoord 3. PSV 4. AZ 5. Vitesse 6. Heerenveen 7. Twente 8. Roda JC 9. Groningen 10. NEC 11. Utrecht 12. PEC Zwolle 13. Heracles 14. NAC 15. ADO 16. RKC 17. Go Ahead Eagles 18. Cambuur

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een voetbalprognose

 1. Sjoerd zegt:

  Je zet hoog in op Roda…

 2. Ximaar zegt:

  Ik gok mee en heb er minstens zo weinig verstand van. Ik heb een vermoeden dat AZ het afgelopen seizoen bewust heeft laten lopen, om dit seizoen net op de 2e plek te stranden. Aan de andere kant vermoed ik dat bij PSV alles mis gaat.

  1.Ajax 2.AZ 3.Twente 4.Feyenoord 5.PSV 6.Heerenveen 7.Vitesse 8.Utrecht 9.Heracles 10.Groningen 11.NAC 12.NEC 13.Roda JC 14.ADO 15.PEC Zwolle 16.RKC 17.Cambuur 18.Go Ahead Eagles

 3. RadaR zegt:

  Gevraagd, gewenst of niet, als een volstrekte niet-kenner een prognose over de eindstand van de voetbalcompetitie doet, is het een zaak van de grootste urgentie, dat een wel-kenner daar zijn weerwoord op geeft.

  1 Ajax 2 PSV 3 Feijenoord 4 Vitesse 5 Twente 6 Groningen 7 ADO 8 AZ 9 Utrecht 10 Roda 11 Heracles 12 NAC 13 NEC 14 Heerenveen 15 PEC 16 RKC 17 Go Ahead 18 Cambuur

  En net als afgelopen seizoen geldt voor de nummers 10 – 18 dat elk van hen op 1 van die 9 plekken kan eindigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s