Doodse stilte

Al vaak genoeg is er door mij hier een lans gebroken voor het ideaal van de stilte, welke in onze hectische samenleving steeds meer op de tocht zou staan. Omdat we nog alleen maar verder en vooruit denken te komen als we maar voldoende pestherrie maken. Niet dat er nog een moment gezocht wordt voor een terugtrekking in stilte. Ben je belazerd. Het dendert maar door en door en door, terwijl er aan het pokkenlawaai maar geen eind wil komen. Zo ongeveer luidde vaak mijn wanhoopskreet, die gestolde irritatie, dat brok ergernis om dat kollektief onvermogen om eens even geen kabaal te maken. Vergeven lijkt onze samenleving van al die geluidmakers waarvan de gezamenlijke decibellen ons ver boven het hoofd gegroeid zijn en die ons leven danig beginnen te verpesten. De bladblazers, landbouwwerktuigen, Harley Davidsons, heggescharen, drilboren, motormaaiers, schuurmachines, geluidsboxen, jekkerhamers, trilplaten, racemotoren, bromfietsen, tractoren, trikes, cirkelzagen. Ze vormen het topje van de ijsberg van al die hulpmiddelen waarmee wij het ons gemakkelijk denken te maken, terwijl we daarmee het leven rondom ons heen wel stevig verzieken en in elk geval bergen ergernis oproepen. Hoewel die ook weer beperkt heten te zijn en daarom ook met een zeker schouderophalen en toch enigszins laconiek worden ervaren.

Want het is toevallig wel weer zo dat er altijd mensen achter die herrie staan, waarop uiteindelijk en in de meeste gevallen invloed kan worden uitgeoefend en ook een beroep kan worden gedaan op hun gevoel voor redelijkheid. Zodat dit nog die overzienbare ongemakken en irritaties zijn in tegenstelling tot een geheel andere kategorie die per slot van rekening veel meer last bezorgt omdat er nauwelijks iets aan te doen valt, terwijl de inbreuk op de stilte des te heviger is, omdat die dan juist nadrukkelijk heerst en het genot daarvan bijna lijfelijk en zo dichtbij is. Waarmee de ergernis die dan opgeroepen wordt, dus alleen maar tastbaarder en herkenbaarder is. Met name als dit dagen aaneen gebeurt en een telkens terugkerend ritueel is. Het gekoer van houtduiven hoog in de bomen boven mijn tuin. Het gekraai van een haan een paar huizen verder, niet ’s ochtends vroeg bij het krieken van de dag, maar alle uren door, een keer per twee minuten. En last but not least die hond die ook maar niet uitgeblaft raakt, omdat hij zo graag zijn eigen geluid hoort. Waarmee moeder Natuur door een paar van haar kinderen mooi te kijk wordt gezet en ik bijna ga denken dat de stilte ook daar niet bestaat of gewild is. Hoogstens de illusie daarvan die nog met geweld en veel lawaai te bereiken is. Maar dan schijn je met recht van een doodse stilte te kunnen spreken.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Doodse stilte

 1. Sjoerd zegt:

  Zet de TV eens uit en probeer dan te luisteren naar de stilte, niet naar het lawaai. Ik woon langs een drukke straatweg, zoals je weet, en ik hoor het niet, omdat ik me er niet over erger, me er niet aan stoor. Naast mij zat een Café, iedereen klaagde steen en been, wij niet. Natuurlijk verlaten die mensen laat het pand en vertellen elkaar dan nog wat. Maar mij stoorde het niet. Als je je ergert over lawaai heb je een lastig leven…

 2. Margo zegt:

  De een is er gevoeliger voor dan de ander. Ik erger me vooral aan nodeloos lawaai. Midden in de nacht nog hard staan praten buiten. Dat kan zachter. Zondags met een tegelsnijder in de weer. Dat kan een andere dag ook. Ik erger me dus meer aan het feit dat mensen zich niet inleven in anderen en dus met hun herrie zonder erover na te denken het territorium van een ander binnen dringen. Vanmiddag ergerde ik me aan het gebrul van het buurkind, van anderhalf, twee jaar. Ze bleef maar dreinen en blèren, terwijl ze buiten in het badje zat. Ik haalde mijn kinderen naar binnen als ze brulden, wat ze overigens zelden deden wetende waarschijnlijk dat ze daarmee het tegenovergestelde bereikten dan ze beoogden. Maar die ouders lieten haar maar brullen, en dan erger ik me aan de ouders die nog niet het besef hebben dat ze in een wijk met meer mensen wonen die ook graag met mooi weer buiten in hun eigen tuin zitten. En het kind heeft alvast geleerd dat het kan, herrie maken.

 3. Ximaar zegt:

  In huis is het bij mij muisstil en hoor is zachtjes de ventilator van mijn laptop zoemen en af en toe de koelkast aanslaan. En verder hoor ik alleen mezelf ademhalen. M’n dubbel glas isoleeert wat dat betreft uitstekend. Toch hoeft dat niet voor het geluid. In het straatje voor m’n huis rijden maar 5 auto’s per dag en die doen dat rustig voor hun eigen kinderen die er vaak spelen. Die kinderen maken nog het meeste geluid, maar met dubbelglas hoor ik daar binnen niets van. Als ik ‘s-avonds alles openzet voor koele en frisse lucht, dan liggen de kinderen alweer in bed.

  Het enige dat ik hioer kan horen zijn de landende vliegtuigen naar Schiphol. 5% van de vliegtuigen land over Alkmaar en dat doen ze vooral in de vroege ochtend. Afhankelijk van de windrichting gebruiken ze deze route. Kortom gewoon in een binnenstad gaan wonen en je hoort vrijwel niets meer.

  En als ik het nog stiller wil, dan ga ik naar de Schoorlse Duinen. Er zijn daar plekken waar je alleen de wind hoort en uren niemand ziet of hoort. Maar ook daar landt wel een een vliegtuig over richting Schiphol, maar dat is zeer zelden.

 4. René zegt:

  Dit stukje is mij uit het hart gegrepen. Wat te denken van groepen die in de zomer op een terras zitten en vrijgezellenfeesten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s