Opwinding door een hittegolf

Hoe warm het was en hoezeer we het recht hadden om daaronder gebukt te gaan, kan afgeleid worden uit het certificaat van echtheid dat de meteorologen aan de afgelopen periode hebben toegekend door daaraan het predikaat van hittegolf te verlenen. Ons puffen en zuchten heeft daarmee het ware keurmerk gekregen waardoor ons vermeende lijden boven elke twijfel verheven is en wij dus met recht over de rooie zijn geraakt en de volmaakte staat van opwinding in mochten gaan. Met alle reden omdat deze hittegolf een unicum bleek te zijn, als we die deskundigen op de weerstations mogen geloven. En cijfermatig klopt hun bewering ook nog eens omdat we op dit meteorologisch verschijnsel zeven jaar hebben moeten wachten. Maar hoe betrekkelijk dit alles tegelijk is en daarmee onze opwinding, kan opgemaakt worden uit het feit dat ons land overeenkomstig de thans daarvoor geldende maatstaven tussen 1950 en 1975, dus vijfentwintig jaar lang, geen hittegolf heeft gekend. Zodat het te verwachten zou zijn geweest dat de Nederlandse natie in dat laatste jaar in alle staten verkeerde toen er na zo lang wachten weer sprake was van een hittegolf. Alleen is het gekke dat ik mij daarvan totaal niets kan herinneren.

Geen enkele opwinding daarover staat mij nog voor de geest, terwijl ik mijn eigen leven in dat jaar nog scherp op mijn netvlies heb staan en het zo uit mijn geheugen kan opdiepen. Maar niets dat dus wijst op die hittegolf die zich ineens voordeed noch staat mij iets bij van een nationaal gemoed dat daardoor van de kook zou zijn geraakt. Wat exact aansluit bij het beeld dat ik van die tijd en latere jaren heb en dat mij vooral laat zien dat er heel wat moest gebeuren wilde het land echt van de leg en over haar toeren raken. In tegenstelling dus tot nu. Als deze of gene hotemetoot, en het mag ook best een meteoroloog zijn, maar een scheet hoeft te laten om het hele volk los en in rep en roer te krijgen, waarna de codes geel, oranje en rood het laatste beetje doen om de volmaakte staat van opwinding verwezenlijkt te krijgen. Wat dan nu is gebeurd en ook met recht omdat we gebukt gingen onder een echte hittegolf. Welk enkele feit ons blijkbaar van streek heeft gebracht. In tegenstelling dus tot een jaar of veertig terug toen we dat allemaal wel geloofden en best vonden. Waardoor de vraag voor de hand ligt waarom we nu doen zoals we doen terwijl we in al die jaren veel, heel veel hebben gezien en nog meer aan de weet zijn gekomen, zodat eigenlijk steeds minder ons zou moeten verbazen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Opwinding door een hittegolf

  1. sjoerd zegt:

    Het weer komt zoals het komt, daar hebben wij geen invloed op. Dus laat ik het ook gewoon over me heen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s