Over komen…..

Er moet ergens in onze recente geschiedenis een moment zijn geweest dat we gruwelijk en kollektief de fout in zijn gegaan. Waar opeens het inzicht of misschien zelfs het geloof ontstond dat gelijk hebben niet meer het belangrijkste was, maar dat het vooral ging om dat gelijk ook aan je zijde te krijgen. De kwaliteit van de argumenten telde niet meer, maar de wijze waarop ze werden gepresenteerd. Met vervolgens de algehele verschuiving van aandacht voor de inhoud naar de vorm waarin een en ander gegoten was. Waarna de volgende stap al heel snel gemaakt was. Namelijk naar het primaat, de dominantie van de vraagstelling hoe men op anderen over kwam. Want dat is momenteel toch de alles overheersende kwestie geworden in de wereld van de professionele communicatie, in de sociale media en daarmee ook in onze eigen omgeving. Hoe val ik bij anderen in de smaak? Zonder dat nog ergens aan de orde is wat je te vertellen hebt, of dat de moeite van het beluisteren waard is. Als het maar leuk is en amuseert, afleidt en bezighoudt, dan is je kostje in het sociale verkeer gekocht.

Dan doe je overduidelijk mee en heb je met je populariteit het gelijk als het ware automatisch aan je zijde. Waarbij het helemaal helpt als er ook nog een goede kop op je zit, zoals dat in het moderne jargon heet. Met als finale uitkomst dat glitter, glamour, de buitenkant en het oppervlak de maat van alles zijn geworden en dat wie niet geheel aan de daarin vervatte standaarden weet te voldoen, dus voor de inhoud kiest, mooi aan de zijlijn staat en als een roepende in de woestijn fungeert, ook al heeft hij het grootste gelijk van de wereld. Want als dat niet meer smakelijk en aangenaam verpakt wordt en dus niet oogt noch een beetje smoel heeft, dan kan er gevoeglijk naar dat gelijk gefloten worden. Zoveel is dus wel duidelijk geworden en is ook mij helder gemaakt en daarmee mij evenzeer overkomen dat je er nog alleen toe doet en echt mee telt als je goed op anderen weet over te komen, waarna de rest, dus de inhoud, vanzelf volgt. Maar het zou mij veel waard zijn als we gezamenlijk nog eens op die foutieve schreden konden weerkeren, om kwaliteit, inhoud en het argument opnieuw op hun ware merites te beoordelen en zo een verloren gegane wereld terug te winnen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s