Linkshandigheid

Wat de dieper liggende oorzaak is, zou ik waarachtig niet weten. Maar het lijkt er werkelijk op alsof linkshandigheid totaal geen issue meer is. Viel het mij vroeger, en dan bedoel ik tot zo’n dertig jaar geleden, telkens weer op als ik iemand met de linkerhand zag schrijven of een handtekening zetten, tegenwoordig kon het wel usance geworden zijn. Zovelen zie ik die gespiegelde beweging in die nog net verwrongen lichaamshouding maken, tot Barack Obama aan toe, dat het nauwelijks nog in het oog wil springen. Dat moet onder andere te wijten zijn aan het feit dat linkshandigen geleerd hebben om schrijfgerei op een dusdanige wijze te hanteren dat het zojuist geschrevene daardoor niet in het ongerede raakt of door hun schrijvende hand besmeurd wordt. Want die handicap heeft of had de linkshandige ten opzichte van degenen die met de rechterhand plegen te schrijven en dus met die hand altijd voor de pen of ballpoint uitgaan.

Dit dus in tegenstelling tot de linkshandige, die lang die beperking of handicap dacht te kunnen overwinnen door met de arm en de linkerhand een boog om het geschrevene te maken, wat dan meestal leidde tot die potsierlijke houding die zo kenmerkend was voor de linkshandige. Dat zie je niet of nauwelijks meer, nu linkshandigen geleerd hebben om hun schrijvende hand op een dusdanige manier te positioneren ten opzichte van wat zij schrijven dat zij daardoor met hun linkshandigheid niet meer opvallen. Hoogstens als je er nog eens extra op let. Want dan zie je een gespiegelde schrijfbeweging, maar meer dan dat ook niet. Let er maar eens op en merk dat Barack Obama de aanvoerder en leidsman is van een leger van linkshandigen dat alleen maar groter wordt, waardoor ik mijn status van uitzondering, want dat is het de eerste helft van mijn leven geweest, ten slotte toch begin te verliezen. En dat voelt best prettig, omdat excentriciteit ook niet alles is, vooral als je er niet voor hebt gekozen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Linkshandigheid

  1. Sjoerd zegt:

    Dan is het makkelijk als je zowel links als rechts dezelfde coördinatie hebt.

  2. gold price zegt:

    Op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. De linkshandigendag werd in 1976 bedacht om de 10 tot 15 procent van de mensen die met links schrijven, eten en handelen eens uit te lichten. Vooral in Engeland krijgt de linkshandigendag veel belangstelling. Maar wat betekent het als je links bent? En tegen welke problemen loop je aan als linkshandige?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s