Baasje van een hond?

Zonder te willen beweren dat ik angst voor honden heb, want daar is dus geen sprake van, is het wel zo dat ik de nodige reserve er tegenover heb. Het kost mij moeite om mijn ziel en zaligheid aan een hond te geven, omdat ik nooit het gevoel heb dat ik er echt van op aan kan. Wat natuurlijk komt omdat communiceren op een wederzijds begripsniveau uitgesloten is. Althans voor mijn gevoel. Vandaar mijn terughoudendheid, die natuurlijk zijn gradaties kent en niet tegenover elk ras hetzelfde zal zijn, voorzover ik ze tenminste aansprekend vind. Want de schoothondjes, de Pekineesjes, de chihuahua´s en de Jack Russells, laat ik nadrukkelijk buiten beschouwing, omdat ik daar niks mee kan en niks mee wil. Ik kan mij tenminste nauwelijks iets voorstellen bij het eigenaarschap van zo´n klein beestje. Resteren de grotere soorten waar ik mij ook niet toe aangetrokken voel omdat bij mij toch voortdurend de vrees bestaat dat zij op enig moment onvoorzien en onbeheersbaar gedrag zullen kunnen tonen. Waarbij ik dan nog wel onderscheid weet aan te brengen. Zo zijn er de soorten die goedmoedig ogen en die ik waarschijnlijk nog als huisdier zou willen hebben als het niet zoveel aandacht en tijd en inspanningen van mij zou vragen. Met als meest extreme voorbeeld toch wel het feit dat je zo´n hond drie, vier keer per dag moet uitlaten en dan zijn ontlasting ook nog eens met een plastic zak moet opvangen. Wat ik mij dus niet zie doen. Dat is beslist te veel van mij gevraagd.

Zover gaat mijn dierenvriendschap dus niet in de richting van die ogenschijnlijk vriendelijke honden, nog los van het feit dat je ze in huis ook voortdurend bij je hebt zonder dat je er een gesprek mee kunt voeren. Die onbaatzuchtigheid heb en ken ik niet om dus de ware dierenvriend te worden. Waarna mijn begrip helemaal ophoudt als het gaat om het houden van die honden die mij waarachtig schrik aanjagen, met hun lijf of met hun oogopslag. Waarvan het meest uitgesproken voorbeeld voor mij wel de Dobermann-pinchers zijn die ik dus het type honden vind waar de agressie vanaf straalt en die ik dus ook niet graag direkt langs mij zie gaan. Reden waarom ik altijd de straat oversteek als ik ze, want het lijkt of ze alleen als duo of als trio opereren, met hun baas zie naderen. Het zal best wel zoiets als een vooroordeel zijn, dat nog eens gevoed is door een trailer van een film, waarin woest grommende en blaffende Dobermanns op een angstaanjagende wijze werden getoond. Maar ik kan er bij mijzelf niets anders van maken dan dat ik van deze dieren absoluut niets weten wil. En misschien is het die afkeer die daarom afstraalt op alle andere soortgenoten waar ik ook weinig mee heb omdat ik mij er eenvoudigweg niet senang bij voel, omdat ik ze maar niet voor honder procent kan vertrouwen. Wat mij dus belemmert om ooit het baasje van een hond te worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Baasje van een hond?

 1. Margo zegt:

  Die dobermannpinschers zie ik haast nooit meer. Wij hadden boxers, de liefste en meest speelse honden die er zijn. Precies het goede formaat en kortharig. Ik zou er wel weer een willen, maar daar moet je beiden voor zijn, en de argumenten tegen (zoals vakanties en uitlaten midden in de winter) kan ik me ook wel in vinden.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik zie me ook niet met een zakje die stinkende warme stront oprapen…

  • Margo zegt:

   Ik zou dat ook niet doen, tenzij er hoge nood is en het valt op een ongeoorloofde plek. Ik nam mijn hond altijd mee naar een plek waar ze haar behoefte kon doen zonder dat het opgeruimd hoefde te worden. Dus moet je ergens wonen waarnek en een paar stappen in het bos of langs de sloot kunt lopen.

 3. Mack zegt:

  Als je er een hebt, denk je er heel anders over. Zeker weten. Misschien afgezien van die poep opruimen. Moet dat in Zuid Limburg ook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s