De dreiging van drones

Het is eigenlijk wonderlijk dat er nog altijd met geen woord over wordt gerept. Juist omdat deze tijd zich toch het meeste kenmerkt door debatten over eventualiteiten die plaats kunnen vinden of over beren die op de weg worden gezien en zo ons bestaan en onze privacy kunnen bedreigen, althans dat in onze fantasie geacht worden te doen. Met die praatjes vullen we de gaatjes in ons bestaan dat door alle gemakken waarmee het omgeven is, steeds leger wordt. Dus is het op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend dat er nog niemand noch een instantie is geweest die de kat de bel heeft aangebonden met betrekking tot het toenemend gebruik van de onbemande vliegtuigjes, die drones heten. Waarschijnlijk overheerst nog altijd het beeld dat dat een middel is dat nog niet de sferen van de FBI en de CIA is ontstegen gezien de frequente berichtgeving over de toepassing ervan in Afghanistan en andere oorlogsgebieden. Wordt het te zeer state-of-the-art geacht om ons al druk over te maken. Waardoor andere vormen van inzet ervan, die op zich gemakkelijk te accepteren zijn, nauwelijks opvallen. En op zich valt er inderdaad ook weinig aan te merken op het gebruik van drones voor bijvoorbeeld luchtfotografie, zoals die al veelvuldig plaats vindt.

Maar er is vervolgens weinig verbeeldingskracht voor nodig om tot de gedachte te komen dat deze middelen ook heel anders benut kunnen worden, zoals al voor een deel door de politie gebeurt die met behulp daarvan over onze veiligheid, onze have en goed zegt te waken, d.w.z. daardoor kwaadwillenden op het spoor kan komen dan wel achtervolgen. Een stapje verder en deze technologie die bepaald niet zo complex lijkt te zijn, kan ook in verkeerde handen vallen. Bijvoorbeeld in die van criminelen die daar offensieve aktiviteiten mee kunnen uitoefenen die tegen enkelingen dan wel groepen van individuen gericht zijn. Het ligt alleszins voor de hand dat dit staat te gebeuren nu onze begane grond overvol dreigt te raken en juist het luchtruim meer dan genoeg bewegingsvrijheid biedt voor alle mogelijke bezigheden en doeleinden, zowel de goede als de kwade. Maar geen haan die daar tot nu toe naar kraait. Alsof er nog niemand hierover heeft nagedacht en al snode plannen uitbroedt. Wie dat nog gelooft, is dus goed gek en de werkelijkheid ontstegen. Hoewel dat dus in Nederland wel het geval lijkt en we in dromenland schijnen te leven gefocused als we zijn op begroten en tekorten, terwijl de dreiging van de drones ons momenteel daadwerkelijk boven het hoofd begint te stijgen. Of begin ik te malen en zie ik spoken, die op drones lijken?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De dreiging van drones

  1. Sjoerd zegt:

    Vooral in de omgeving van Nuth en Schimmert moet je uitkijken, daar zit onze modelvliegclub, en die hebben de beschikking over verschillende van die drones.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s