Apologie voor de TomTom (3 en slot) – gastblog

Terwijl wij nog een kaart van Europa op onze harde schijf hebben staan, dus weten hoe de landen en de belangrijkste steden, rivieren en bergen ten opzichte van elkaar gepositioneerd liggen, vervaagt deze landkaart bij de jeugdige tom-tom rijders. Hoe moet dat, wanneer Toos het laat afweten en ze op enig moment in de middle of nowhere zonder kaart verder moeten? Waar zijn we, waar komen we vandaan en waar moeten we heen? Toos heeft genoeg aan het land, de postcode en het huisnummer. Soms plaag ik Toos weleens, door in het ons vertrouwde Zuid-Limburg andere wegen in te slaan dan die zij berekend heeft of test ik haar routekennis van onze streek. Dan denk ik aan ruilverkavelingswegen en wegomleggingen. Maar steeds vaker moet ik inbinden en me gedeisd houden, aangezien de regelmatige update van de laatste stand van zaken en wijzigingen het winnen van mijn geheugen. Het navigatiesysteem bevordert verder de veiligheid, draagt bij tot brandstofbesparing en is dus goed voor het milieu, maar meldt ook ongelukken en files, die op de route te verwachten zijn en welke omleiding overwogen kan worden.

Het TomTom-systeem zal in de toekomst zeker uitgebreid worden met opties als verkeersaanbod, verkeersdichtheid, snelheid, afstand tot voorganger, weersomstandigheden, brandstofverbruik, maar ook toeristische en geografische informatie. Zelfs zou je de geschiedenismodus moeten kunnen activeren. Wat betekent dat als je alleen in de auto zit, je dan iemand hebt die je vertelt wat je ziet, waar je bent en welke belangrijke gebeurtenissen zich ter plaatse hebben afgespeeld. Daardoor wordt het in slaap suffen voor een groot gedeelte voorkomen, bovendien kan het navigatiesysteem van de nabije toekomst het schakelen en andere handelingen in de gaten houden en zelfs de oogleden controleren op dreigende slaap. Toos zal je dan dringend adviseren op de eerst volgende parkeerplaats te stoppen en wat rust te nemen. Het zal in de toekomst nog wel eens een onmisbaar intelligent apparaat kunnen worden, dat standaard in elke auto zal worden ingebouwd en ons als automobilisten nog meer aan zich verplicht.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Apologie voor de TomTom (3 en slot) – gastblog

  1. Sjoerd zegt:

    Ik twijfel er niet aan dat dit straks standaard in iedere auto zit

  2. Margo zegt:

    Ik vrees zelfs dat mensen die zich helemaal op de TomTom verlaten in het geheel geen kaart meer in de auto hebben! (…gaat gauw kijken of ze wel een kaart in de nieuwe auto heeft teruggelegd!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s