Apologie voor de TomTom (2) – gastblog

Op de autobanen houdt Toos trouwens opvallend lang haar mond, maar ze waarschuwt wel tijdig, wanneer bij klaverbladen een ander richting gekozen moet worden: “Na 800 meter, neem de afslag, daarna neem de afslag.” Toos kun je vragen om de snelste route, de kortste route of een alternatieve route. Zelf ga ik altijd voor de snelste, omdat het waarschijnlijk ook de zuinigste is. Ik rij nooit meer onnodige kilometers, zit meer ontspannen achter het stuur en dus absoluut veiliger. De stem van Toos houdt de automatische piloot achter het stuur wakker, waardoor de aandacht meteen en meer op de weg gevestigd is. Op het scherm volg ik via een blauwe pijl op de rood gekleurde route precies waar ik ben, wat er weldra op mijn weg komt, wat ik passeer, welke plaats ik nader, welke richting ik rij. Alles drie- dimensionaal, in kleur. In de balk beneden op het scherm lees ik meteen de toegestane snelheid af, en de snelheid, welke ik nu rij. Rij ik harder dan de toegestane snelheid, springt het blauwe veld meteen op rood. In het midden van de balk geeft hij met een dikke pijl de eerstvolgende rijrichting aan en op welke afstand deze zich aandient.

Daarnaast berekent de TomTom het tijdstip van aankomst op de plaats van bestemming, de gereden en nog af te leggen kilometers. Mijn aanvankelijke scepsis ten opzichte van dit stukje techniek is gekanteld en momenteel behoor ik zelfs tot de fans van Toos, en beveel haar van harte aan. Ze is zeker een must voor de beroepschauffeurs en allen die op onbekend terrein rijden. Allereerst vanwege de veiligheid en het vermijden van onnodige omwegen. Je hoeft niet meer op een landkaart te kijken, niet meer bij parkeerplaatsen op plattegronden te turen, de nummers van autobanen te noteren of bij het binnenrijden van onbekende plaatsen het eerste het beste infobord te raadplegen. Toos weet het en daarom kun je je het beste aan haar instructies over geven, zelfs als je intuïtie je wel eens een andere richting op wil sturen. Het is wel zo dat mijn oriënteringsvermogen achteruit aan het gaan is. Het wordt niet meer gevoed met prikkels, hoeft niet meer alert te blijven en slaapt in. “Hoe zijn jullie naar Italië gereden? Over de Brenner?” vroeg ik laatst, toen de dochter van bekenden enthousiast over hun skivakantie vertelde. “Brenner? Geen idee, we hebben ons op de TomTom verlaten.” (Wordt vervolgd)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Apologie voor de TomTom (2) – gastblog

 1. Sjoerd zegt:

  En owee als hij het eens even laat afweten…

 2. Mack zegt:

  Dat is het nadeel ja. Heel handig, maar je hebt binnen de kortste keren geen benul meer van hoe de wegen lopen. Dat deel van de hersenen dat daarvoor zorgde zal door de evolutie wel uitgeschakeld worden denk ik. Mijn TT viel een keer uit toen ik net uit een parkeergarage in Parijs kwam. Ik moest even mijn auto langs de kant zetten om het te verwerken. Ik had gelukkig nog een Apple I-phone die het ook kon, anders had ik daar nu nog gereden. (hopelijk blijft Margo nu even weg hier)

  • robschimmert zegt:

   Daarom moet je je niet kritiekloos mee laten slepen door al die technologische vernieuwingen met nog als meest pijnlijke voorbeeld van nutteloosheid de vaatwasser. Maar de TomTom komt daar aardig bij in de buurt wat mij betreft.

   • Mack zegt:

    Ik ben al verloren. De vaatwasser draait vanavond voor de tweede keer achter elkaar en ik dacht nog: wat als hij kapot gaat? Maar je moet je verzetten zolang je de duivel nog niet in huis hebt. Daarna is het zinloos.

   • Margo zegt:

    Rob, af en toe ben je wel een hopeloos ouderwetse knar. De vaatwasser is goud waard! Doe dan de wasmachine, de stofzuiger, de telefoon, enzovoort ook maar weg. Ik zou als ik jou was de stroom laten afsluiten, het kan best met kaarsen en fornuizen die werken op hout.

    • robschimmert zegt:

     Maar wel een oude knar die zijn verstand nog gebruikt bij alles waarmee hij bezig is en niet als een zombie aanholt achter elke waan van de dag. Wat moet ik met een vaatwasser in een huishouden dat bevolkt wordt door twee mensen? Kul, zonde van het geld, zowel wat aanschaf betreft als met betrekking tot het gebruik van energie en water. Die paar kopjes, dat beetje bestek, die ene pan en die paar borden krijg ik echt wel in een kwartier met de hand afgewassen en afgedroogd. En dan ben ik ook nog niet te moe om koffie op de ouderwetse manier te zetten in plaats van ons tweeen de bagger te bereiden die een Senseo in petto heeft. Het is dus een kwestie van nadenken en niet als een willoos wezen achter het volgende snufje aanjagen.

     Vandaar dat ik mij ook nog bij het boek houd in plaats van mij een e-reader aan te schaffen omdat ik het boek graag in mijn hand heb als boek en het papier ook lekker vind ruiken, nog afgezien van het feit dat het diverse ongemakken nog heeft. Trouwens, over moderniteit gesproken. De kant-en-klaar-maaltijden van AH zijn ook voortreffelijk. Zou ik zeker mee beginnen. Je moet wel goed gek zijn om nog te koken als anderen dat al voor je doen, te meer omdat het zeker zo goedkoop is als zelf de maaltijden te bereiden. Ik zou er echt eens over denken. Wat ik overigens niet hoef te doen over een reaktie op jouw hoongelach met alle uitroeptekens daarachter. Ik beperk me slechts tot een schouderophalen. Lijkt mij duidelijk genoeg

   • Mack zegt:

    Zou ik niet doen. Hoongelach is voor de dommen. Dat zul je Robbert Dijkgraaf nooit zien doen.

    • Margo zegt:

     Dat hoongelach volgde op Mack’s bekentenis dat de iPhone met gps hem in Parijs weer op weg hielp. Het loopt een beetje door elkaar met de reacties. Die sloeg dus niet op jouw reactie Rob. En verder heb je natuurlijk helemaal gelijk. Behalve dat de Senseo baggerkoffie maakt, daar ben ik het niet mee eens. En een vaatwasser vind ik, wij zijn ook maar met ons tweetjes ,heerlijk. Ik heb een hekel aan met de hand afwassen en er komen regelmatig kinderen mee-eten. Ik lees ook liever een echt boek dan een op de iPad, maar gemak dient de mens, nietwaar?

     Ik hoop dat ik het weer een beetje heb goed gemaakt? (Stiekem hou ik veel meer van ouderwetse mannen dan het grut dat non stop op hun smartphone zit te kijken, dat vind ik echt ziekelijke proporties aannemen. Het is zelfs zo dat ik, als we samen kerst vieren, of id, ik de kids vooraf gebied het ding uit te zetten)

 3. Ximaar zegt:

  Helaas heb ik een vreselijke topotic en verdwaal ik nooit, waar ik dat best wel eens zou willen. Ik weet het ook doorgaans beter dan TomTom, maar op de fiets is dat al snel zo. Veel belangrijke doorsteekjes zitten er niet in, en hij houdt geen rekening met voor of tegenwind. Bij voor zoek ik een hoge onbeschutte polderdijk op en bij tegen ga ik door een veel luwer dorp.

  Natuurlijk was ik gewoon op de hand af. Met opruimen neemt me dat precies 5 minuten per dag (35 minuten per week). Sommige mensen zijn al langer bezig met het goed beladen van hun afwasmachien en moeten dan nog 5 minuten per dag betaald werk verrichten om de afschrijving en het elektriciteitsverbruik bij elkaar te sparen.

 4. Margo zegt:

  Ehm …. Wat ik eerst schreef en net schreef dat ik eerst wilde schrijven had betrekking op jou Rob en niet op Ximaar.

  Pfffff. Ik ga maar eens wat in de tuin doen.

 5. Ximaar zegt:

  @Morgo: Heb je mijn eerste mobiele telefoon al gezien? http://ximaar.files.wordpress.com/2013/07/mob.gif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s