Het duiveltje in van Baalen

Hij is het type volksvertegenwoordiger waarnaar het gelukkig bijna net zo zoeken is als naar een speld in een hooiberg. Een zeldzaamheid dus, om niet te zeggen een rariteit, met name door zijn in het verleden vaker beleden liefdes en voorkeuren, waardoor hij al een twijfelachtige reputatie had voordat hij in de politiek echt van start ging. Ondanks het eerherstel dat hem tijdig werd gegeven en dat ook nodig was voor zijn loopbaan in de landelijke en de Europese politiek wil dat duiveltje dat blijkbaar nog altijd in hem schuil gaat, toch nog wel eens de kop op steken. Omdat hij ten eerste niet op zijn mond is gevallen en ten tweede over bijna alles een mening heeft, die hij dus wat graag laat horen. Waardoor wij in Nederland maar gehinderd en achtervolgd blijven worden door alle vierkante opinies van VVD’er Hans van Baalen, die er maar niet in slaagt om zijn expliciet rechtse en van_baalenvooral militaristische verleden los en achter zich te laten. Het is nog steeds niet de volksvertegenwoordiger in hem die spreekt, maar het blijft het alsmaar terugkerend geluid van de commandant van de Leidse studentenweerbaarheid Pro Patria en de reserve kapitein dat steeds is te horen als er weer eens een mening vertolkt moet worden over een gebeurtenis waar ook ter wereld.

En welbeschouwd klinkt daar telkens die stem in door van die 16 – jarige die zo nodig zijn rechts – extremistische en racistisch verhaal kwijt moest in een brief aan Glimmerveen, de leider van de Nederlandse Volks Unie. Dat beeld roept van Baalen dus wel op met zijn geharnaste en ongepolijste opinies, zoals nu bijvoorbeeld weer naar aanleiding van het ingrijpen van het leger in de Egyptische politiek. Geen wonder dat hij dat op de allereerste plaats rechtvaardigde en het ook nog de enige juiste aktie op dat moment vond. Waarmee hij zijn kaarten in ieder geval heel helder op tafel legde en dus de balans in zijn oordeel in het voordeel van het leger en de militairen liet doorslaan en dus het democratisch proces alsmede de stand daarvan als niet zwaarwegend en doorslaggevend genoeg beoordeelde, het eigenlijk met zoveel woorden aan zijn laars lapte. Goed dat we dat nu dus van Hans van Baalen weten en ook hoe hij zich verhoudt tot de democratie als zodanig. Waaraan we dan meteen de konklusie kunnen verbinden dat we van dit soort democraten als volksvertegenwoordigers er al snel te veel hebben. Hoewel het ook gezegd moet zijn dat lieden van zijn slag in ieder geval wel openlijk als de paarden van Troje willen fungeren. Waarbij ik niet zeker weet of het dan de eerlijkheid of de domheid is die bij hen om voorrang strijdt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

16 reacties op Het duiveltje in van Baalen

 1. Laurent zegt:

  Ze hebben die rabiate gek nog kolonel gemaakt ook, las ik op wikipedia.

 2. Mack zegt:

  In zijn verdediging vind ik niet dat je iemand een jeugdzonde kunt aanrekenen. Dat is een beetje Amerikaans gezoek naar modder om mee te gooien.

 3. Mack zegt:

  Grote groepen Egyptische mannen verkrachten Egypitische vrouwen als ze de kans krijgen. Lekkere democratie daar. Wat je zegt over het patroon dat zich herhaalt, dat weet ik niet of dat wel klopt. Heeft die extreem rechtse jeugdzonde zich herhaald? Of bevalt het het je gewoon niet dat militairen ingrijpen in een zogenaamde democratie waar 100 mensen in een cel worden opgesloten. Het is een bananenrepubliek en geen weldenkend mens zou er nog op vakantie moeten gaan.

  • robschimmert zegt:

   Je hebt het nu over inderdaad kwalijke bijverschijnselen, die geen enkele relatie hebben met het democratisch proces dat met reguliere verkiezingen een jaar geleden op gang was gebracht en waarvan de militairen hadden moeten afblijven. Iemand die met meerderheid van stemmen was gekozen behoort volgens democratische spelregels niet door het leger afgezet te worden omdat hij niet snel genoeg naar de zin van een groot deel van het volk handelt. Stel je voor als dat de gewoonte zou zijn. Dan kon je in Europa wel elke veertien dagen zo’n vertoning tegemoet zien. Om te beginnen in Nederland waar het kabinet – Rutte II al zoveel steun is kwijt geraakt.

   • Mack zegt:

    De mensen daar zijn niet rijk genoeg om een fatsoenlijke democratie op te bouwen. En zolang dat zo blijft, blijft het er ook een zooitje. Het gaat in al die landen over niks, behalve geld. Niet in Israel niet in Egypte, nergens. Geef de bevolking geld en ze hebben liever een dictator aan de macht. Geef de Israëliërs geld en ze dragen het land over aan de Palestijnen.

    Geert Wilders organiseert binnenkort een protest tegen deze regering die het land kapot maakt, volgens hem. Iedereen die het daar mee eens is wordt opgeroepen mee te protesteren. Ik hoop gewoon op een regering die de rit uitzit. Welke kleur ze ook zijn. Dat gedraai constant, dat maakt het land kapot.

    • robschimmert zegt:

     Ik ben verbaasd over de algemeenheden in de eerste alinea, die ik van jou niet gewend ben en die volgens mij ook voor een deel onjuist zijn, want gelogenstraft worden door de feiten zoals die zich in Latijns Amerika voltrekken. Daar is de democratie in opmars en wordt gecombineerd met een toenemend nationaal bewustzijn en een zich afkeren van de Verenigde Staten. En in al die landen is het nog altijd, gemeten naar onze maatstaven, armoede troef.

    • Mack zegt:

     Omdat Chavez het geld aan de bevolking gaf, volgens mij.

 4. robschimmert zegt:

  Er is/was meer dan Chavez in Latijns Amerika.

  • Mack zegt:

   Brazilie? Waar de scheidsrechter iemand doodsteekt en vervolgens gevierendeeld wordt door het publiek? Om zijn hoofd vervolgens op de middenstip te plaatsen? Kun je je zoiets hier voorstellen? En ze gaan daar gewoon door met voetbal hoor, want voetbal is daar belangrijker dan democratie. Bouterse, de drugshandelaar die ineens vindt dat ze de oude vijand moet vergeven om de slavenhandel?

   • robschimmert zegt:

    Beoordeel jij de Nederlandse democratie ook naar het bestaan van Holleeder, naar het doodschoppen van een grensrechter, het doodsteken van van Gogh, het doodschieten van Fortuyn of de veldslagen tussen hooligans? Nee, toch? Waarom dan wel de rest van de wereld de maat nemen op het bestaan van randverschijnselen?

    • Mack zegt:

     Omdat het echt van een heel andere orde is. Wij hebben geen moordenaars of drugshandelaren als MP, wij vierendelen geen mensen ook al begaan ze een misdaad. Wij stoppen geen 100 gevangen in een cel en wij verkrachten geen vrouwen met 200 man tegelijk. Zolang ze daar toe in staat zijn is de democratie er ver te zoeken.

 5. robschimmert zegt:

  De toepasbaarheid en relevantie van democratie heeft volgens mij niets te maken met de verschijnselen waaraan jij refereert. Want nogmaals, dan kan ik er ook van alles bijhalen om aan te tonen dat democratie ook in ons beschaafde vrije Westen nauwelijks die naam verdient. Aan het bestaan van allerlei randverschijnselen kun je de kracht van een democratie nooit afmeten. Of misschien andersom juist wel. Kijk eens naar wat er in Iran is gebeurd, waar tegen alle verwachtingen in de meest ‘gematigde’ conservatief werd gekozen tot president. En je gaat me toch niet vertellen dat de democratie in de VS ver te zoeken is omdat daar Kennedy werd vermoord, daarna zijn broer en ook nog ML King, waarna Nixon ook nog eens met een staaltje bedrog als president aan de haal ging. En dan heb ik het niet over de doodstraf die nog breed toegepast wordt of over het bestaan van de KuKluxKlan plus de sluimerende rassendiscriminatie. Kortom, er is weinig reden om naar allerlei geboefte elders te wijzen, als wij het ook nog in onze gelederen hebben.

  • Mack zegt:

   Nou, dan heb ik nieuws voor je: de democratie in Amerika is ver te zoeken. Democratie is een staatsvorm die er komt als het volk er aan toe is. Het volk dient daar ook aan mee te werken, bereid zijn offers te brengen voor het voortbestaan ervan. Daarvoor heb je een zekere welvaart nodig. Anders kan er wel democratie zijn, maar die wordt dan gestuurd door rijken en criminelen. Wat ik eigenlijk bedoel is dat Noord Europese landen dat principe wat beter toepassen dan de rest van de wereld. Dan is gelijk duidelijk wat ik bedoel.

   • robschimmert zegt:

    Ik kijk er echt anders tegenaan. Democratie is zoveel als een politiek stelsel dat zich kenmerkt door een aantal afspraken over de wijze waarop een bestuur van een land wordt ingericht, over de manier waarop de invloed van het volk daarin vertegenwoordigd wordt en over de processen om dat geregeld te krijgen door middel van verkiezingen en benoemingen. Essentieel is daarin de driedeling van de macht in wetgevend, uitvoerend en rechterlijk. Dit kader kan in elk land ter wereld ingevoerd worden en is echt niet afhankelijk van het heersend welvaartsniveau. Kijk maar eens naar de oorsprong van de democratie. Dat was het oude Griekenland, waar een eventuele welvaart bepaald niet de voorwaarde was zonder welke dat niet kon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s