Democratie op z’n Egyptisch

Een vinger achter de huidige Egyptische werkelijkheid krijgen oogt voor de Europese buitenstaanders die wij ten slotte wel zijn, als een onmogelijkheid. Met ons begrip van democratie en de daarbij behorende besluitvormingsprocessen kom je in Caïro en omgeving op dit moment niet veel verder. Alles loopt daar toch precies anders en misschien wel kompleet omgekeerd aan de verwachtingspatronen die wij ontleend hebben aan onze politieke praktijk. Want na de spectaculaire en revolutionnaire omwenteling in dat land en de afzetting van Mubarak twee jaar geleden en de daarop volgende verkiezing van een president Morsi zou het vanuit ons perspectief toch voor de hand hebben gelegen dat Egypte toe was aan rust en zijn weg naar herstel zou zijn gaan zoeken onder leiding van die langs democratische weg gekozen nieuwe president en zijn partij. Maar niets van dat al blijkt in dit land te stroken met onze kijk op de loop der dingen. De gemoederen zijn er kennelijk nog zo verhit dat het ongeduld van de bevolking na een jaar al begint op te spelen, waardoor die met een duidelijke meerderheid verkozen Morsi nu het signaal van zijn volk krijgt om maar snel op te stappen.

Hij heeft in de korte spanne tijds die hem vergund was, niet aan de verwachtingen voldaan, luidt mijn eerste en mogelijk wat oppervlakkige interpretatie van de nu heersende situatie die bij mij nog het meest het beeld oproept van een arena waarin dorpspolitiek wordt bedreven en waarin de actoren wel geacht worden de zin van de achterban te doen. En als het even kan meteen. Vandaar dat die Morsi dus nu waarschijnlijk zal moeten vertrekken omdat hij niet snel genoeg de boodschappen heeft gedaan naar de zin van zijn volk, dat zo te zien te onvolwassen en te weinig rijp is om te begrijpen dat politiek op de schaal van een land als Egypte haar tijd nodig heeft met name ook omdat het bestuurlijk apparaat te groot en te log is om dat van de ene op de andere dag van koers te doen veranderen. En zolang dit begrip en besef ontbreekt bij die Egyptische massa, valt alleen maar te vrezen dat volgende machthebbers ook weinig kansen van slagen hebben als ze niet à la minute de straat hun zin geven. Tenzij democratie in Caïro anders gespeld en gespeeld wordt dan wij dat in Europa plegen te doen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Democratie op z’n Egyptisch

 1. Emigrant zegt:

  Het begrip en besef ontbraken vooral bij Morsi. Die man struikelde van de ene blunder in de andere.

  • robschimmert zegt:

   Ik heb begrepen dat zijn grootste fout zou zijn dat hij het nepotisme en de vriendjespolitiek zoals die onder Mubarak geaccepteerd en gewoon was, maar dus tijdens de revolutie heftig bekritiseerd, heeft voortgezet met dien verstande dat hij de bakens daarvan dus verzette naar de Moslim Broederschap.

 2. Mack zegt:

  Het is volgens mij niet zo dat de gemiddelde Egyptenaar dommer is dan de gemiddelde Nederlander. Waarschijnlijk wel armer. Die armoede triggert hen om weer te gaan protesteren. Wij doen dat niet, wij hebben geld, dus waarom zouden we. Zouden wij geen geld meer hebben bleef er hier ook weinig over van de beschaving die we gemiddeld gezien bereikt hebben. Als je mensen geld geeft moeten principes wijken.

 3. Emigrant zegt:

  @robschimmert; Dat klopt. Hij gaf baantjes aan al zijn incompetente vriendjes en wilde stiekem islamiseren.
  @Mack: Dommer in de zin van minder intelligent niet, maar de Egyptenaren zijn wel buitengewoon slecht opgeleid. Daarbij vergeleken is Nederland nog een intellectuelenparadijs. Daaraan is bij de beste wil van de wereld niet snel iets te doen. Is onderwijs eenmaal afgebroken, dan bouw je het niet gauw meer op; dat zou een les moeten zijn voor sommige landen in West-Europa — maar is het natuurlijk niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s