Rijkman en de colorful people

Voor de cynici onder mijn lezers heb ik hier een ware lekkernij, waarin ze zonder twijfel met graagte hun tanden zullen willen zetten. Het zijn twee foto’s die genomen werden tijdens het ontbijt dat gehouden werd op de dag dat herdacht werd dat de slavernij door ons land 150 jaar geleden was afgeschaft. En een mooier tableau de la troupe had er voor die gelegenheid niet bedacht kunnen worden. Met allereerst die witman die zich het gezicht volstopt voordat hij zijn gekleurde entourage ook van een boterham voorziet. Verschil moet er immers wezen. Wat dan ook op de meest fraaie en beeldende wijze van de foto’s 0107WEBAPP10-980x735afstraalt. De baas, de witman, in zijn werkkledij en daaromheen alle donkere mensen van top tot teen uitgedost als de colorful people. De slavernij behoort dan weliswaar al 150 jaar tot het verleden, maar of daarmee de verschillen echt verdwenen zijn, valt te betwijfelen. In ieder geval niet met de blanke hoofdpersoon die, als je maar cynisch genoeg denkt, niet beter gekozen had kunnen zijn en die daar waarschijnlijk is neergezet om op zijn manier boete te doen. Hoewel je daar meteen je gedachten bij kunt hebben als je weet wat de man op zijn 0107WEBAPP2-980x735kerfstok heeft. Want hij was het immers die zijn bank, de ABNAmro, volledig de vernieling in hielp om desondanks met 30 miljoen euro als buit benen te kunnen maken.

Rijkman Groenink is de naam van de man die hier op de foto’s zichtbaar, hoewel met het nodige ongemak, zijn best doet om zijn eer te herstellen door deze openbare boetedoening. Waarbij het meteen de vraag is of dit enkele en bijna loze gebaar volstaat voor deze witman en gewezen moderne slavendrijver, die zijn zakken maar al te goed wist te vullen. Of ontkomen we er nog altijd niet aan dat er verschil moet wezen waardoor die Groenink met dit enkele publieke optreden zo maar weg kan komen? Nog los van het feit of het van goede smaak getuigde om juist deze man voor deze gelegenheid uit te nodigen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rijkman en de colorful people

  1. Laurent zegt:

    En dan is de ABN ook nog zo’n beetje de erfgenaam van de VOC meen ik.

    • robschimmert zegt:

      Dat weet ik niet. Maar wat wel zeker is dat is dat deABN voortgekomen is uit de door Koning Willem I opgerichte Nederlandse Handel Maatschappij die er in elk geval zijn best voor heeft gedaan om de Oranjes een aardig vermogen te verschaffen over de ruggen van de Javanen. Multatuli heeft daar wat behartenswaardige dingen over gezegd. Vandaar de link met Groenink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s