Mijn Tourprognose 2013

Er kon op gewacht worden en eerlijk gezegd heb ik er zelf ook naar uitgekeken, naar de dag dat de honderdste editie van de Tour de France van start gaat. Wat dan vandaag het geval is met daaraan voor mij verbonden de welhaast traditioneel geworden noodzaak om te voorspellen hoe het eindklassement er over drie weken in Parijs uit zal zien. Noch over mijn deskundigheid noch over mijn vermogen om in de toekomst te kijken maak ik mij illusies. De voorgaande jaren heb ik daar al voldoende leergeld mee betaald en tegelijk de ervaring opgedaan dat ik al blij mag zijn als ik het met vijf van de tien namen bij het rechte eind heb. Dat is geen indekken, maar een gezond voorbehoud en tegelijk een signaal dat al dat vooruitkijken ook maar betrekkelijk is, omdat niemand de kwaliteit heeft om de loop der dingen naar zijn hand te zetten dan wel te voorzien. Maakt die onzekerheid, die spanning al een stuk van de lol uit die het volgen van de Tour voor mij altijd weer is, de rest van het plezier, die tot nu toe tot uitdrukking kwam in de voorpret, blijkt ook niet minder geworden ondanks alle verhalen over doping waaronder de wielersport zoveel map_route-568x507jaren, zeg rond de eeuwwisseling, gebukt is gegaan. Die publikaties zullen zonder twijfel geholpen hebben en het profpeloton op scherp hebben gezet, in die zin dat de grote jongens zich er wel voor zullen hoeden om de reputatie van hun broodwinning verder op het spel te zetten.

Want ondanks alles blijven het immers mensen, zodat ik mij wel erg sterk zou moeten vergissen als de tijden Armstrong, Riis, Pantani en Ullrich en het grote bedriegen nog eens zouden herleven. Zodat ik met recht hoop op een schitterende Tour op een opwindend parcours dat zonder twijfel veel van de renners zal vragen, een spectaculaire strijd op het scherpst van de snede brengt welke uiteindelijk tot de volgende uitslag in Parijs op 21 juni moet leiden:

1. Christopher Froome 2. Alberto Contador 3. Joaquin Rodriguez 4. Jurgen van de Broeck 5. Alejandro Valverde 6. Przemyslaw Niemiec 7. Haimar Zubeldia 8. Bauke Mollema 9. Tejay van Garderen 10. Daniel Moreno

En zoals te doen gebruikelijk zet ik ook een beetje geld op de steeds terugkerende dark horse. Dat is die renner waarvan ik denk dat deze wel eens verrassenderwijs een plaats in de top 10 kan innemen. Dat moet dan dit jaar Ritchie Porte zijn, die door hand – en spandiensten aan zijn kopman Christopher Froome te bewijzen in diens kielzog wel eens een heel knappe tour met een fraai klassement zou kunnen rijden. Het spreekt voor zich dat ik op maandag 22 juni op deze prognose terugkom en waarschijnlijk en voor de zoveelste keer weer met de billen bloot moet. Het zij zo als ik dan maar van drie weken prachtige sport heb genoten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mijn Tourprognose 2013

  1. Ximaar zegt:

    Ik gok even mee en verwacht Andy Schleck op 1, Contador op 2, Froome op 3 en Evans op 4. Beste Nederlander Terpstra op 13. Verder gok ik op 47 invallen door de Franse justitie en maar 12 valpartijen.

  2. Mack zegt:

    Johnny Hoogerland. Doet die mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s