De woningmarkt volgens Wijffels

Als je mond spontaan openvalt bij het horen van een nieuwsbericht, dan is er dus echt iets aan de hand. Zo verging het mij tenminste wel toen het tot mij doordrong wat voor een gedachten een commissie onder leiding van oud-bankbaas Wijffels in een advies had neergelegd dat wat haar betreft een begin zou moeten vormen om de hopeloos vastgelopen woningmarkt in Nederland weer in beweging te krijgen. Ik had moeite om mijn oren te geloven en ik kreeg direkt een gevoel dat er een wereld van verschil was ontstaan tussen mijn begrip van de betreffende problematiek en de wijze waarop dat gezelschap van deskundigen er tegen aan keek. Snapte ik er dan zo weinig van dat ik alleen maar stom verbaasd kon reageren op bijvoorbeeld de suggestie dat kopers van huizen voortaan minimaal twintig procent van de koopsom zelf dienden te financieren en banken nog slechts voor 80% financieel aan zo’n transactie zouden mogen deelnemen? Dat zou de wijffwoningmarkt weer vlot trekken, zo luidde de konklusie van die aanbeveling, met name omdat banken dan weer sneller bereid zouden zijn om een actieve rol te spelen als marktpartij. En gij geloofde dat, was mijn enige reaktie. Want wie is er nog in staat om als particulier zoveel spaargeld bijeen te brengen voor de aankoop van en de investering in een woning?

Niemand met een greintje gezond verstand zal toch geloven dat mensen met modale inkomens of zelfs als hun totaal inkomen twee – of misschien wel drie keer modaal bedraagt, en met een gezin met opgroeiende kinderen, dus verkerend in het spitsuur van hun leven, in staat zullen zijn om zo maar dertig – tot veertigduizend euro te sparen gezien alle kosten die er zijn gaan drukken op een gezinsbudget. Ammenooitdusniet! Want om zoveel spaargeld zal het zeker gaan gezien de prijsniveaus die aan de orde zullen zijn zodra dit nieuwe regiem van kracht zal gaan worden. Want het is namelijk de bedoeling dat die prijzen dan, ook door deze ingrijpende wijzigingen, naar het oude niveau terug zullen keren, waarna de dynamiek van de woningmarkt zich vanzelf herstelt. Is het stellige geloof van deze commissie onder leiding van die Wijffels die al vaker bewezen heeft buiten de werkelijkheid te staan en slechts in het goede van mensen te geloven, dus als de idealist en de goedgelovige, ziende blind bleek. Want hij was ook die wielerliefhebber en baas van de Rabobank, die zo graag een wielerploeg sponsorde. Wat dan iets van doen had met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar dus wel met oogkleppen op en de kop in de wolken. Als die verdoolde Zeeuws-Vlaming die hij is, waarvan het boerenverstand blijkt vervlogen met zijn evangelie van betaalbaar wonen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De woningmarkt volgens Wijffels

  1. Mack zegt:

    Ja, dat gaat de woningmarkt nog verder op slot zetten inderdaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s