Twee vaderlandse penitenties

Er zijn twee situaties, omstandigheden mogen het voor mijn part ook genoemd worden, waarin ik mij rot geneer om Nederlander te zijn. En de pest is dat ze zich maar blijven voordoen en ik geen enkele kans zie om er aan te ontkomen. De eerste is al zo tenenkrommend en bezorgt mij telkens weer dat gevoel van plaatsvervangende schaamte, waardoor je graag onder grond zou willen kruipen, het liefste even niet bestond. Dat zijn van die momenten waar je het meest tegenaan loopt in het buitenland, hoewel het mij korter bij huis, in Valkenburg, ook nog wel eens wil overkomen dat ik opeens dat schelle geluid hoor uit de mond van zo’n typisch Hollandse vrouw met haar uitgezakt permanent, die kennelijk bang is dat haar mededeling niet ver genoeg of niemand in haar gezelschap zal bereiken. Volume te hoog, verfijning nul. Kortom de schreeuwstand waarin deze types hun gesprek plegen te voeren en anderen die er niets mee te maken hebben, er zo onwillekeurig ook in betrekken. En als je dat dus gebeurt, voel je je daar niet op je plek en zou je bij voorkeur ongezien willen verdwijnen, in ieder geval even geen Nederlander zijn als je op diezelfde plek in het buitenland gekomen bent. Is dat penitentie nummer een, de tweede is zo mogelijk nog ernstiger omdat je die in je eigen huis op je boterham krijgt. Via de tv, de radio of de krant, als we weer eens bijgepraat worden over het zoveelste gevolg van ons immigratiebeleid, dat regels bevat waarop wij onze gastvrijheid in ons poeprijke land hebben geregeld.

Dat er vooral geen vreemdeling van onze rijkdom meegeniet of profiteert. Want die is ten slotte van ons en wij hebben er hard voor gewerkt. En we zitten er zo boven op en zijn zo op ons bezit gesteld dat we daarvoor ver willen gaan, zover als is te zien in de documentairereeks ‘Uitgezet’, die onbarmhartig toont wat er met kinderen gebeurt die weliswaar hier in Nederland zijn geboren, maar de pech hebben het verkeerde paspoort te bezitten. Compassie, humaniteit, mededogen en verdraagzaamheid blijken als sneeuw voor de zon verdwenen, als er maar een schijn van een kans bestaat dat iemand niet helemaal volgens het geldend recht meeprofiteert van ons kolossale bezit. Dan kan zo’n kind gewoon Fritsma_jpg_crop_displaygaan, ook al is het hier volledig opgegroeid en geaard. Dan popt die Hollandse rechtlijnigheid opeens op en zijn de regels de regels en krijgt alles dat zich daar mee bemoeit, het gezicht van die PVV’er Fritsma (foto). Waarmee ik beslist niet vereenzelvigd wil worden, maar wat toch gebeurt. Zodat ik mij nog alleen diep, heel diep kan schamen en daarom maar even naar die documentaire heb gekeken. Omdat ik het niet kon aanzien hoe er met de Nederlandse wet in de hand, dus ook namens mij, met kinderen werd gesold, van wie het belang ondergeschikt werd verklaard aan de rechtszekerheid die immers in ons lage land als hoogste goed geldt, naast, voordat ik het vergeet, ons vermogen van ruim 1300 miljard.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Twee vaderlandse penitenties

 1. Laurent zegt:

  Die kop van Fritsma vertoont een treffende gelijkenis met die van Himmler. Ex-IND medewerker, net zoals Hilbrand Nawijn, en de vriendin van Teeven is er ook een. weet je gelijk welk soort types er hier over de immigratie gaan.Het is tuig dat zelf eens een keer per ongeluk in een of ander ongemakkelijk land gearresteerd zou moeten worden en voor onbepaalde tijd vast komen te zitten.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik kan me hier niet helemaal in vinden. Als de wet niet deugt moeten we die aanpassen. Ik heb een hekel aan al die gedoogpraktijken.

 3. Laurent zegt:

  @Sjoerd; ja, maar die Dienst Terugkeer & Vertrek ontduikt de wet ook als het even kan om maar zoveel mogelijk mensen naar buiten te schoppen.

 4. Emigrant zegt:

  Na Hongarije is Nederland momenteel het ergste land van Europa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s