De Hollandse Nieuwe 2013

Er moest al twee weken langer op gewacht worden. Met als gevolg dat de verwachtingen des te hoger gespannen waren en het resultaat van de gerealiseerde vangst alleen maar kon tegenvallen. Wat dan, hoewel ik mij er niet op voorsta een kenner te zijn, ook het geval bleek toen ik vanochtend mijn eerste portie Hollandse Nieuwe bij mijn visboer Jan Tuyp wist te bemachtigen tegen de prijs van 5,50 euro de 3. Waarop wat mij betreft dit jaar wel de zegswijze dat de vis duur wordt betaald, meer dan van toepassing is. Want de nieuwe haring viel mij in alle opzichten tegen.

Ze smaakte weliswaar naar de Noordzee, maar ze miste toch die vette en tegelijk wat weerbarstige beet om haar kwalitatief te kunnen waarderen. Ze proefde gewoonweg vlak en er ontbrak precies dat toefje, dat eigensoortige aan de smaak, waardoor je normaliter al gretig naar de volgende komst van Jan Tuyp uitkeek. Dit jaar zal hij vele malen passeren zonder dat hij een portie maatjes aan mij kwijt kan. Daarvoor is het gehalte van deze vangst te schraal en heeft ze te weinig smaak om er toch stevige bedragen voor te betalen. Dan kijk ik liever uit naar de versie 2014 van de Hollandse Nieuwe die allicht beter zal zijn dan die waarmee we het jammer genoeg deze jaargang moeten doen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De Hollandse Nieuwe 2013

  1. Mack zegt:

    Jan Tuyp, dat moet een verdwaalde Volendammer zijn. Het zal wel aan mij liggen maar ik heb nog nooit het verschil geproefd tussen Hollandse Nieuwe en oudere haring. Mij kunnen ze alles verkopen. Is dat niet wat bij jou gebeurd is?

  2. Sjoerd zegt:

    Ik heb beste maatjes gehad vorige week, heerlijk mals, niet week, maar stevig, maar wel met de lippen te eten. Jawel met de wat zilte smaak van de zee een heerlijke bite. Morgen ga ik terug. Op de bloemenmarkt in Geleen moet je zijn, vorige week stond je daar in de file en vrijwel iedereen bestelde een tweede keer. Ik heb ze ooit eens teruggegeven in een zaak met de woorden ik wil nieuwe, geen koelhuisharing… De visboer achter de balie kreeg een rode kop en de mensen vertrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s