Ons vermogen en onvermogen

Als ik het allemaal goed begrepen heb, komen we in Nederland om in het geld. We barsten ervan. Voorbeeldjes. Sinds de crisis in 2008 uitbrak leggen we met zijn allen 1,36 miljard per maand opzij. Met als gevolg dat het spaartegoed van ons allen in die vijf jaar tijd is opgelopen van 239 miljard euro naar 326 miljard euro. Dat hebben we zo in de achterzak zitten zonder dat we er eigenlijk een fatsoenlijke rente voor vangen. Vreemd dus. Maar het kan nog gekker. Want wat te denken van het feit dat onze Nederlandse pensioenfondsen in totaal een vermogen hebben van 1034 miljard euro? Ja, inderdaad 1034 miljard euro! Wat volgens mij alles bijeen genomen ook geld van ons is, omdat wij immers ons hele leven daarvoor premie hebben betaald, dus hebben bijgedragen tot de vorming en de groei van dat vermogen. Nou, omdat het mij aan de ene kant begon te duizelen van die enorme getallen en ze anderzijds door hun kolossale omvang voor mij nauwelijks nog te bevatten waren en daardoor als het ware abstracties werden, heb ik een poging gedaan om het voor mij zichtbaarder en tastbaarder te maken. En wat is dan handiger om eens te kijken wat dat totale vermogen van 1360 miljard euro voor de afzonderlijke Nederlander betekent? Nou, niets meer en niets minder dan dat als je dat gigantische bedrag deelt door 16 miljoen, dat dan blijkt dat wij per hoofd van de bevolking om en nabij 85.000 euro rijk zijn.

Want zo mag je dat toch gerust noemen. Waarna wel meteen de verwarring bij mij toesloeg en mij alleen nog maar vragen bleven hinderen. Zoals bijvoorbeeld de omstandigheid dat het gros van de gepensioneerden dit jaar gekort zijn op hun aanvullend pensioen omdat de pensioenfondsen anders het gevaar liepen op termijn niet meer aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, vanwege een te kort schietende dekkingsgraad. Dat moet je dan voor zoete koek slikken en het gebeurt ook gewoon. Maar wat de verhouding van die maatregel is tot de cijfers die hiervoor staan, heeft nog geen slimmerik duidelijk weten te maken. Een even dwaas verhaal is het eeuwige gehuil over bezuinigingen en begrotingstekorten. Probeer die volgehouden leugen eens te rijmen met de onmetelijke rijkdom waaronder, als je niet beter zou geloven, ons land wel gebukt lijkt te gaan. Ik krijg het niet onder mijn pet en laat mij graag de waarheid vertellen. Maar dan wel door die econoom of financieel deskundige die nu eens in gewone mensentaal uit de doeken doet hoe ons onmetelijk bezit, hoe die onbeschofte bak met geld die toevallig wel van ons is, zich verhoudt tot alle getob en geouwehoer, die inherent lijkt te zijn aan onze stagnerende economie. Waarvan ik dus evenmin begrijp waarom die zo nodig stil heeft moeten vallen…..

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Ons vermogen en onvermogen

 1. Emigrant zegt:

  Die stagnerende economie meen ik wel te begrijpen, dat komt omdat we nu alweer enkele jaren volledig incompetente regeringen hebben.

 2. Sjoerd zegt:

  Emigrant weet het goed te brengen…

 3. Mack zegt:

  85000 is toch gauw goed voor 6 jaar pensioen…

 4. Mack zegt:

  Eerlijk gezegd gaat het me ook boven mijn pet. 326 miljard euro zou betekenen dat we per huishouden ongeveer 20.000 euro extra uit de economie hebben gehaald in vijf jaar. 4000 per jaar wat we niet hebben uitgegeven en wat gezorgd heeft voor recessie. Wij willen als gezin iets achter de hand hebben in moeilijke tijden om gewoon het gevoel te hebben dat we niet zijn overgeleverd aan de grillen van de overheid/economie. Die 20.000 is natuurlijk erg omhoog gehaald door een klein percentage miljonairs en de meeste mensen zullen het niet hebben, laat staan de 70.000 die ze zouden moeten hebben als je je 326 zouden delen door het aantal huishoudens. Maar er is een soort wisselwerking: als ze maar lang genoeg roepen dat de economie niet loopt, gaan mensen ook echt bezuinigen en gaat de economie ook steeds moeizamer. Zouden we nu al dat geld weer gaan uitgeven (wat Samson en Rutte riepen) dan zou dat een enorme impuls geven. Dus we zijn nog steeds rijk, alleen zit het geld opgepot en niet bij de overheid. De overheid zou dus vermogens zwaarder moeten belasten en inkomens lichter om dit effect tegen te gaan.

  Wat betreft die pensioenen, dat is helemaal moeilijke materie vind ik. Dat geld staat gereserveerd en kan door slechte of goede beleggingen fractioneel meer of minder worden. Ik denk dat er echter redelijk progressief mee werd omgesprongen. Dus die fractie meer werd in berekeningen dusdanig gunstig voorgeschoteld dat als alle omstandigheden meezaten, inderdaad aan de verplichtingen voldaan kon worden. Je kent die verhalen wel: “op de lange termijn stijgen de huizenprijzen nog steeds, en je moet nooit aflossen want geld wordt minder waard door inflatie.” Allemaal van die aannames die men deed voor de eigen gemoedsrust. Nu zitten de omstandigheden even tegen en blijkt dus ineens de dekkingsgraad niet voldoende. Men kijkt naar de gemiddelde leeftijd die een man bereikt, welke de afgelopen jaren hoger is geworden naar volgens mij 80 jaar nu. Tien jaar geleden was het nog 77. Je moet dus drie jaar langer pensioen uitbetalen als pensioenfonds. Jij noemt 85.000 per Nederlander, maar het zal een stuk hoger liggen omdat niet elke Nederlander pensioen heeft opgebouwd. Ik kan dat moeilijk schatten maar neem de beroepsbevolking en de gepensioneerden en zeg even dat dat er 11 miljoen zijn. Dan zit je gemiddeld op een kapitaal van 94.000. (contante waarde) Daarvan moet je dan 15 jaar lang een aanvullend pensioen betalen. Dat zou met een goed rendement in de buurt van de 10.000 bruto per jaar zijn. Dat is al niet veel, en met mindere rendementen wordt dat alleen maar minder. Tel daar de AOW per jaar bij op en je moet het ongeveer met 22000 bruto per jaar doen. En dat zou dan 70% van je laatstverdiende loon moeten zijn. Nee, in dat perspectief klinkt het allemaal wat minder florissant.

  Niet dat ik een greintje medelijden heb met pensioenfondsen/banken of verzekeringsmaatschappijen hoor. (alhoewel die laatste wel veelvuldig wordt opgelicht)
  Al met al is wat we crisis noemen inderdaad nog steeds grote rijkdom als je het vergelijkt met vroeger. Onze behoeften zijn zoveel groter geworden, en we verspillen zoveel geld met zijn allen. In de zorg worden miljoenen verspild, maar in het bedrijfsleven miljarden. Maar goed, wat de een verspilt, verdient de ander weer dus dat schiet niet echt op voor belastingdoeleinden.

 5. Mack zegt:

  Oh ja, wat Samson en Rutte roepen dat wij moeten doen maar zij niet slaat natuurlijk nergens op. Ja, het zal helpen maar dat is niet onze taak. Wij moeten voor ons zelf zorgen, zij moeten voor ons zorgen.

 6. Ximaar zegt:

  Zoals Mack het voorstelt zit het nmm ook. Het lijken grote bedragen, maar als je die opmaakt heb je ook niets meer. Dat de mensen meer op de bank zetten en daar laten staan doet de regering zelf. Met meer zekerheid en een beter vooruitzicht gebeurt dat niet. Bedenk daarbij dat huizen minder waard zijn geworden. Tot een jaar of 5 terug hadden we van onze huizen een pyramidespel gemaakt. Op papier steeg de waarde daarvan met 15 tot 5% per jaar en mensen zagen dat als een goede belegging en flink groeiende appel voor de dorst. Inmiddels zijn we er achter dat die enorme onrealistische waardegroei onzin was en zijn de huizen in de laatste jaren in totaal een procent of 10 gezakt. Reken daar ook eens de gevolgen van uit: 6 miljoen koopwoningen van 200.000 euro waarvan 10% is verdampt = 120 miljard. Dat lijkt akelig veel op het bedrag dat mensen er op de bank bijgeparkeerd hebben. Daarmee zijn de totale bezittingen niet toegenomen maar gelijk gebleven. En als je de inflatie meerekent is het bezit dus per saldo afgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s