De NRC als ijlbode

Als het om diepgang en zorgvuldigheid gaat, heb je als krantenlezer steeds meer het nakijken. Het moet allemaal vooral snel en als een bericht maar exclusiever en eerder kan worden geplaatst, is blijkbaar aan de eigentijdse standaard voor de bezorging van nieuws voldaan. Zelfs NRC Handelsblad ontkomt niet aan deze normvervaging, waardoor kwaliteit toch het meest in het geding raakt. Zoals ik gisteren ook weer jammer genoeg moest konstateren dat er daarnaar maar een slag was geslagen. Grote stappen, snel thuis, waarmee weer een stukje van een linker pagina was gevuld zonder enig gevoel of aandacht voor een perspectief, dimensie en nuance bij het bericht dat drie op de tien lesbiennes zich wel eens onveilig voelen, terwijl dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voor homoseksuele mannen 22 procent is. Dit bericht vermeldde verder dat homo´s zich vooral onveilig voelen op plekken waar jongeren rondhangen, terwijl dit bij lesbiennes het geval is in winkelgebieden. Waarna aangegeven werd dat homoseksuelen vorig jaar vaker slachtoffer waren van criminaliteit dan hetero´s. Wat dan nog een specifikatie kreeg in die zin dat zij anderhalf maal vaker te lijden hadden van vandalisme, diefstal en inbraak, terwijl geweldsdelicten hen tweemaal vaker trof.

Maar of dit nu die vereiste nuancering genoemd mag worden waardoor zo´n bericht echt betekenis krijgt en niet alleen het effect heeft van een schot voor de boeg dat nauwelijks informeert, maar slechts emotioneert, is dus hoogst twijfelachtig. Want zoek maar eens de dimensie, probeer maar eens een perspectief of een relatie te ontdekken. Geen schijn van een kans daarop met deze inkleding van het nieuws dat pas echt waarde heeft en iets toevoegt als op de eerste plaats aangegeven wordt hoe die onveiligheidsgevoelens in de onderzochte groepen zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Waarna het dienstig is om dan het verband te leggen met dezelfde ontwikkelingen in de groep hetero´s waaraan in dit summiere bericht wordt gerefereerd, ook door diezelfde loop van de jaren heen. Dan weten we tenminste waar het echt over gaat en heeft zo´n bericht dat nu onverhoeds, ondoordacht en kennelijk overhaast wordt geplaatst, pas betekenis en waarde. Des te teleurstellender daarom dat NRC Handelsblad zich blijkbaar meer en meer ook over die ene nacht ijs begeeft om daar dan ook prompt door te zakken met de plaatsing van zulke waardeloze berichten. Dat is het lot van de krant die zo nodig de ijlbode wil spelen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s