De tranen van Johnny

Vreugdetranen zijn mooi en ze winnen alleen maar aan schoonheid als ze de uitdrukking imagesCAF3URZLzijn van het geluk van een man die een zware strijd heeft gestreden en heeft gewonnen. En dan hangt het er alleen nog maar van af wat voor een kop erop zit, als emoties daarop zo zichtbaar worden gemaakt. Want de ene traan van vreugde hoeft op geen stukken na de andere te zijn. Neem alleen al het gezicht waarover ze verglijden en zie dan bijvoorbeeld dat gelaat dat geteisterd en gekweld, besmeurd en getekend is door alle inspanningen die geleverd moesten worden, om te kunnen zegevieren. Met als resultaat een sprekend winnaarsportret dat de zege natuurlijk geloofwaardiger maakt. Zet daar tegenover de traan die vloeit na een wandeletappe in de Tour. Die moet wel het vals sentiment benaderen als ze geplengd wordt nadat de winst zo gemakkelijk werd verdiend, dus zonder die noemenswaardige inspanning en dat echte lijden.

Ze zinkt des te gemakkelijker in het niet bij de explosie van geluk die zich bij Johnny Hoogerland openbaarde in de vorm van die meer dan levensechte en spontane huilbui na afloop van het door hem gewonnen Nederlands Kampioenschap Wielrennen in Kerkrade. De vloed van tranen die bij hem haar weg zocht, moet de vertaling zijn geweest van alle emoties die zich al maanden voor, maar ook nog tijdens die wedstrijd hadden opgehoopt. Frustratie, teleurstelling, leed, pijn, spanning en concentratie, het moet allemaal bij elkaar zijn gekomen in zijn flitsende demarrage in het Duivels Bosch achter de Abdij Rolduc waar hij zijn tegenstanders het nakijken gaf om vervolgens de eerste plaats in dat kampioenschap op te eisen en voor het eerst in drie jaar, na veel, zoveel pech de zege te behalen. Waarna de ontlading met al zijn tranen uitsluitend logisch en begrijpelijk was en Johnny daarmee ook nog een tweede titel binnenhaalde, te weten die van de kampioen in het meest geloofwaardig huilen met de eerlijkste vreugdetranen, waarvan er geen een teveel was om ieder van zijn echte emotie te overtuigen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De tranen van Johnny

  1. Sjoerd zegt:

    Als er ene was die dit verdiende, was hij het wel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s