Een vorm van kijkgedrag

Ruim veertig jaar al valt de VARA-gids bij ons wekelijks in de bus. En hoewel wij er niet over denken om in die ijzeren regelmaat enige verandering aan te brengen, moeten wij tegelijk wel erkennen dat zij haar funktie van wegwijzer in de radio – en tv – programmering voor ons steeds meer aan het verliezen is. Dat heeft zeker niks met haar kwaliteit te maken. Meer met de wijziging van ons kijkgedrag, waarvan het de vraag is of die uit onszelf voortkomt of toch meer gegenereerd wordt door een aanbod op radio en tv dat alsmaar schraler wordt en ons in ieder geval niet meer echt enthousiast weet te maken. De laatste jaren is de praktijk bij ons ongeveer zo geworden dat ieder voor zich het betreffende dagprogramma naloopt om na het achtuur-journaal telkens te konkluderen dat de televisie het beste uitgezet kan worden. Het komt nog zelden voor dat wij nog eens rechtop gaan zitten voor een specifiek programma. Waardoor wij ons zelfs wel eens afvragen of de aanwezigheid van een televisietoestel eigenlijk wel aan ons besteed is. Ok, we houden het er maar op dat hij ingeschakeld wordt bij eventualiteiten en bijzondere gebeurtenissen, een sportevenement zoals de Tour de France of voetbalwedstrijden.

Maar voor de rest merken wij steeds meer dat wij onze tijd beter kunnen gebruiken dan wat te hangen voor de buis om dan de ene soap na het andere reality-programma tot ons te nemen zonder dat je achteraf nog weet waar je in feite naar hebt zitten kijken. Een boek of een stuk muziek blijkt per saldo stukken meer de moeite waard om je tijd mee door te komen en tot meer plezier te leiden dan het bijna apathisch, in elk geval lijdzaam tot je nemen van alle shit die dus per tv aan je thuis wordt geoffreerd en die in feite alleen maar bestaat om publiek voor de reclameboodschappen die al die onzin omlijsten, te trekken. Welnu, aan die carroussel, aan die spiraal waarin nonsens met onzin wordt gecombineerd, wilden wij liever niet meer meedoen om zo aan onze avonden nog enige kleur en inhoud van onszelf te kunnen geven. Om eerlijk te zijn bevalt ons dat best en kost het ons evenmin een minuut van onze nachtrust, nu we merken met gemak zonder de tv te kunnen. En wat die VARA – gids betreft. Die is nog altijd nuttig om ons achteraf te laten zien welk gebreuzel we nu weer gemist hebben, terwijl we bovendien zo het progressieve geluid tenminste nog een beetje steunen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een vorm van kijkgedrag

  1. Sjoerd zegt:

    Ik heb het ultieme kijkgedrag gevonden. Ik zit lekker achter mijn PC, en kijk daarnaast via de TV app van Ziggo op mijn tablet. Het beste uit twee werelden.

  2. Ximaar zegt:

    Een gids of bode heb ik al jaren niet meer van dichtbij gezien. Hooguit keek ik even op pagina 200 en verder van Teletekst. Tegenwoordig kijk ik omgekeerd. Een TV of kabel is al jaren de deur uit. Ik laat me niet meer gijzelen door aanvangstijden of reclameblokken die dat uitstellen. Aan het eind van de avond kijk ik even wat ik gemist heb en dat start ik op m’n PC. Gezeur (en daar barst het van) kan ik dan moeiteloos doorspoelen. Journaal is zo meestal in een minuut of 3 gepiept. Wat ik wel aardig vind is de Keuringsdienst van waarde in de diverse uitvoeringen.

    In de Vara kan ik overigens weinig vooruitstrevends ontdekken. Kassa vind ik eerder conservatief. Pauw en Witteman gaat bij mij niet meer aan. DWDD vind ik wel leuk, maar dat hangt erg van het onderwerp af. En ook dan is doorspoelen achteraf erg prettig. De enige progressieveling is die knöl van Klöpping, maar de rest is dan ook zwaar boven de 50. Die doen er alles aan om hun riante salaris niet te behouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s