Een falende oppositie

Het moet trouwe bezoekers van dit weblog vast opgevallen zijn. De spoeling aan logjes over de vaderlandse politiek wordt steeds dunner. Wat best zou kunnen komen doordat mijn belangstelling ervoor aan het verflauwen is, omdat alles door mij al eens is gezien en meegemaakt. Met als gevolg dat je bij herhaling op herhaling niet meer zo snel begeesterd raakt. Dat zal zonder twijfel een rol spelen, hoewel ook weer niet toonaangevend. De oorzaak van die tanende interesse bij mij zou ik toch veel eerder in de politiek zelf willen zoeken, in de wijze waarop het spel momenteel wordt gespeeld. Zie daar als buitenstaander nog maar eens warm voor te lopen. Mij lukt het alvast niet meer ondanks dat er op zich van een bijzondere situatie in het parlement kan worden gesproken omdat de machtsverhoudingen niet in beton zijn gegoten gezien het feit dat de regeringscoalitie van VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, dus daar altijd te biecht zal moeten gaan bij partijen die in de Tweede Kamer in de oppositiebanken zitten. Waardoor je haast dagelijks vuurwerk in onze volksvertegenwoordiging zou mogen verwachten. Maar dat blijkt vanaf het aantreden van dat tweede kabinet – Rutte lelijk tegen te vallen. En waar dat aan ligt, is op zich lastig te achterhalen. Feit is dat er tot nu toe weinig aan beleid en vernieuwing is gedaan.

Het was tot nu toe alleen maar bezuinigen, tekorten en besparen wat de klok sloeg, waarvan de noodzaak zo overduidelijk aanwezig was dat daar voor de oppositiepartijen weinig eer aan te behalen viel. Ze konden zich hooguit beperken tot hinderlijk volgen en het af en toe stellen van moeilijke vragen. Wat dan wel is gebeurd, maar mondjesmaat en een flets vertoon en optreden uit die hoek tot gevolg heeft gehad. Van een oppositionele aanwezigheid is eigenlijk tot nu toe weinig te merken geweest, waaraan overigens ook de kleurloosheid van de respektievelijke leiders van die partijen net zo debet is geweest. Want lieden als van Haersma Buma, van der Staay, Slob, Krol en van Ojik hebben in dat jaar van hun oppositie overtuigend bewezen dat zij niet de capaciteiten hebben om mij een warm gevoel te bezorgen en mij, maar ook de rest van de samenleving op sleeptouw te nemen in een protest en verzet tegen bepaalde kwalijke facetten van het regeringsbeleid. Het bleef allemaal een lauwe boel, te netjes en te braaf om te enthousiasmeren, om als belangstellende buitenstaander bij de les van de politiek te blijven. Waardoor de spoeling aan logjes dus dunner werd en er gewacht wordt op betere tijden met oppositievoerders die er staan, die wat voorstellen en die met gevaar voor hun eigen politieke leven ministers, het kabinet permanent het vuur na aan de schenen willen leggen. Maar op dit moment hoef je daar dus niet om te komen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een falende oppositie

  1. Ik denk dat het vrij simpel is. Als een regeringscoalitie uit de 2 grootste partijen tegen het midden bestaat, dan wordt de oppositie verdeeld over links en rechts. Als je daarbij bedenkt dat bijvoorbeeld het CDA niets meer voorstelt, dan moet het al van de SP of PVV komen. Kortom deze coalitie heeft het wat dat betreft makkelijk. Een regering op links of op rechts waar PvdA of VVD niet in had gezeten zou het veel moeilijker hebben gehad. Daarbij zal een deel van de oppositie het ook prettig vinden als deze regering de onpopulaire maatregelen neemt om de tekorten te beperken of weg te werken. De PvdA en VVD merken dat nu al aan hun huidige virtuele zetelaantal. Het is overigens alleen Krol die daarvan profiteert. Niet omdat hij beter oppositie voert, maar omdat hij er beter in is de oudere bevolking ontevredenheid aan te praten.

  2. Mack zegt:

    Omdat het werkelijke stuur in Brussel zit en Den Haag slechts wat kan bij roeien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s