Hittestressbestendigheid

Niemand hoeft mij te vertellen dat het warm is, buitensporig warm, met temperaturen tussen de dertig en vijfendertig graden. Daar loop ik al lang genoeg voor mee om te weten wat het is en hoe het voelt. Ik heb dus geen beschouwingen en voorspellingen noch vooraankondigingen nodig zoals die nu alle zichzelf respecterende weersites sieren en mensen op voorhand waarschuwen voor alle bezwarends dat met die warmte op hen afkomt. Het is maar de vraag wat de zin ervan is en waar het anders toe leidt dan de mensen het hoofd op hol te brengen c.q. van streek te maken. Want dat zal zeker het effect zijn van de introductie gisteren van het begrip hittestress op Weerplaza.nl met daaraan gekoppeld een beschouwing van het RIVM over dat verschijnsel waar mensen dus last van kunnen krijgen. En de pest is dat men dat nog gaat geloven ook omdat zo’n RIVM natuurflijk een autoriteit vertegenwoordigt, waarvan de volgende tekst er natuurlijk ingaat als koek als dat instituut over hittestress weet te melden:

“Veel mensen ervaren een hittegolf als een periode van terrasjes en strandbezoek; voor anderen kan aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid. Zo stierven er tijdens de hittegolf in 2003 alleen al in Nederland 1.000-1.500 personen extra; in heel Europa overleden naar schatting 22.000-35.000 mensen door de hitte. Daarnaast is er bij aanhoudende hitte een veel grotere groep mensen die ongemak ondervindt en wier kwaliteit van leven wordt aangetast. Vooral ouderen (65+) kunnen last hebben van hoge temperaturen. Daarom is het tijdens perioden van aanhoudende hitte belangrijk extra te letten op ouderen die nog alleen wonen en die niet meer zo mobiel zijn. Ook bepaalde ziektes zorgen voor een toegenomen vatbaarheid voor hitte. Ook sporters, deelnemers aan (buiten)­evenementen of anderen die zich veel inspannen, kunnen overlast ondervinden van hoge temperaturen.”

Waarmee we aan de praat worden gehouden, eigenlijk al zo’n beetje tot slachtoffer worden verklaard als we dus met zo’n uitzonderlijke hitte te maken krijgen die zoveel narigheid teweeg zou kunnen brengen. Wie gaat dan niet rechtop zitten en wie is er dan niet extra op zijn hoede als het RIVM al die eventualiteiten aankondigt? Blijft echter de vraag wat het opschiet en welke baat mensen eerder hebben gehad bij deze vormen van paniekzaaierij. Want anders kun je het bijna niet noemen. En daaraan kan onmiddellijk de gedachte toegevoegd worden wat het verdere nut is van al deze wetenschap die nu ineens wordt opgedist, waar mensen het vroeger bij hittegolven zonder moesten doen en deze net zo goed of misschien zelfs beter hebben verdragen. Omdat het nu eenmaal bij het leven hoorde, terwijl momenteel alles tot ramp en ellende wordt verklaard, met als enig gevolg dat het ach en wee niet van de lucht is en er van hittestressbestendigheid totaal geen sprake meer is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Hittestressbestendigheid

 1. Margo zegt:

  We worden begeleid van de wieg tot het graf. Ik vind het geen paniekzaaierij. Na al dat rotweer zijn mensen geneigd te veel en te lang in de zon te zitten. Kleine kinderen zijn ook erg gevoelig en dieren ook. Dus ik zou de waarschuwing nog uitbreiden: laat geen dieren in uw auto achter, en hou siësta!

  • robschimmert zegt:

   We breiden het zover uit dat mensen helemaal nergens meer bij hoeven na te denken. Voor elke situatie is er wel een app en voor de rest kan ieder als een blind paard zijn leven leven zonder verder nog eigen verantwoordelijkheden te nemen. Zo bedoel je het ongeveer?

 2. Sjoerd zegt:

  Dit hoeft inderdaad niemand mij te vertellen….

 3. Thérèse zegt:

  Ja, angst, verwarring en paniek zaaien, dat vinden ze fijn. Het is nu dat ik het hier lees, want anders was ik er niet op voorbereid geweest. O jee, moet ik extra fris gaan kopen en ijs, en..??.*paniek slaat toe* ….Nee hoor, ik heb wel hogere temperaturen meegemaakt en vind dat je gelijk hebt. Ik hoop nu maar dat mijn arme oude mama (95) niets van dat al gehoord heeft.

 4. Nanos zegt:

  Je wordt toch voor van alles gewaarschuwd, en er staan toch overal hekjes waar vroeger geen hekje stond, zodat je de kans liep te vallen. Overal was ‘gevaar’, zelfs in het vloerzeil zat asbest. Het is een wonder dat er nog mensen boven de 65 zijn, als je bedenkt waar ze allemaal aan blootgestaan hebben.

 5. Ximaar zegt:

  Voor mij mogen ze best melden dat er een paar hete dagen komen. Dan kan ik er met mijn ‘airco’ rekening meehouden. Gisteren werd het hier maar 29 graden in de schaduw, maar door die waarschuwing wist ik de temperatuur in mijn huis onder de 21 graden te houden. Kwestie van op het juiste moment alle deuren en ramen open en op het juiste moment alles dicht laten. Daarbij wil ik dan ook graag de te verwachten luchtvochtigheid voor de dag en nacht horen. Dat vind ik net zo belangrijk en die is in mijn benedenwoning veel moeilijker in toom te houden.

  Zelf kom ik nooit op weerplaza en had er nog nooit van gehoord. Ik vind teletext ruim voldoende en accuraat voor de weerinformatie en spoel het gezeur van Hiemstra en consorten aan het eind van elk journaal moeiteloos door. Ik vraag me wel eens af of het zin heeft om per journaal zoveel tijd aan het weer te besteden, terwijl er uiteindelijk niets wordt gezegd. Allemaal ‘misschien’ ‘mogelijk’ ‘kans op’ ‘hier en daar’ en andere vage kreten. Het lijkt wel een horsoscoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s