William Turner (1)

De komende vier vrijdagen zal hier telkens een aantal schilderijen worden getoond die representatief genoemd kunnen worden voor het werk van een van mijn favoriete schilders, de Britse romantische schilder William Turner, welke leefde van 1775 tot 1851. Hoewel zijn schilderijen stuk voor stuk de sfeer van de 19e eeuwse Romantiek uitademen, kenmerken ze zich in hun stijl en kleursterlling toch door een paradox. Want geen schilder in die tijd toonde zich in zijn aanpak en uitbeelding zo wars van de toen geldende, strikte conventies als Turner dat deed. Hij was zijn tijd ver vooruit, was uitgesproken 156vernieuwend en baanbrekend en verlegde met zijn stijl de grenzen in de schilderkunst zodanig, dat hij zelfs de voorloper werd genoemd van de Franse impressionisten.

Wat chronologisch ook nog had kunnen kloppen los van het feit dat zo’n verwantschap en invloed inderdaad van zijn doeken af te lezen is, als die gelijkenis niet louter toeval was omdat de vertegenwoordigers van die richting in de Franse schilderkunst fysiek niet in de mogelijkheid waren geweest om kennis te nemen van de werken van Turner. Waarvan vandaag bij wijze van introductie al vier voorbeelden worden getoond, met als vervolg de komende drie vrijdagen telkens drie stuks. Met de uitdrukkelijke aanbeveling om vooral op elke afbeelding te klikken om de schoonheid van het werk van Turner enigszins op haar ware merites te kunnen beoordelen.

a-first-rate-taking-in-stores-1818flint-castlefort-vimieux

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op William Turner (1)

  1. Margo zegt:

    Ik ben een groot liefhebber van Turner. Het is prachtig wat hij maakte. Ik heb lang gedacht dat Turner veel later leefde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s