Stommetje

Van sommige beroepsdeformaties raak je niet meer verlost, durf ik na tien jaar pensioen met stelligheid te beweren. Als het observeren van mensen en nog meer hun gedrag als individu dan wel in groepsverband zo lang noodzakelijkerwijs een tweede natuur was, dan blijf je met diezelfde ogen toch naar mensen kijken en valt er genoeg op waarover wat te zeggen dan wel te vinden is, zeker als zich daarin terugkerende patronen voordoen. Hoewel die konstateringen en eventuele konklusies mij nu niets meer opleveren, is het soms wel de moeite waard om er gewag van te maken. Want natuurlijk kijk je zo nu en dan je ogen uit en is het tegelijk nog altijd lastig om ze te geloven. Zo moet ik telkens weer aan een bepaald type echtparen wennen, dat door een enkele specifieke gedraging direkt in het oog springt en zichzelf ook meteen uitselekteert. Uiteraard kom je ze vooral tegen in publieke gelegenheden als een café, brasserie of restaurant, waar ze zich het meest openlijk met hun eigenaardigheid manifesteren. Zo beoordeel ik dat optreden tenminste wel omdat ik het niet in mijn hoofd zou halen om in plaats van tegenover mijn vrouw te gaan zitten, naast haar plaats te nemen.

Want dat zie je die echtparen dus doen, waardoor ze het beeld oproepen dat ze zich in een theater wanen, waarbij de omgeving en alle andere bezoekers voor hen als het schouwtoneel dienen waarop ze zich de ogen willen uitkijken. Wat dan ook steevast gebeurt zonder dat er verder nog een woord met elkaar wordt gewisseld. De ogen op steeltjes, de monden aanvankelijk toe en gesloten om naarmate de tijd vordert en afhankelijk van wat er zich toont, langzamerhand toch open te vallen terwijl het stommetje spelen met elkaar gewoon verder gaat. Niet bewust, maar het gaat nu eenmaal zo omdat het zo gaat en niet meer anders kan. Want wat zou er in het leven van deze mensen nog zijn om met elkaar over te praten als ze zo op elkaar uitgekeken zijn dat ze de verbinding nog alleen vinden in dat naast elkaar en samen alles rondom hen op de korrel te nemen? Welke diepgang en betekenis heeft een relatie nog als ze die vorm heeft gekregen, is de vraag die ik mij dan haast routinematig stel in de wetenschap dat ik er gelukkig geen antwoord op weet en dat ook nooit hoop te kunnen geven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen... en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Stommetje

 1. Margo zegt:

  J. en ik zitten vaak naast in plaats van tegenover elkaar. Ik zie niet in wat daar voor opmerkelijks aan is. Je praat makkelijker met elkaar dan over een tafel te moeten hangen.

 2. Sjoerd zegt:

  Ik zie daar ook niets verkeerd in. Je gaat toch op een terras niet met de rug naar het vrijthof zitten.

 3. Nanos zegt:

  Als het ene uitzicht een kale muur is en het andere de rest van café, brasserie of restaurant, is naast elkaar toch een stuk prettiger dan tegenover elkaar. En als er aan de ene kant van de tafel nauwelijks ruimte is om een stoel te plaatsen en aan de andere kant is die ruimte er voor twee, dan gaan wij echt niet tegenover elkaar zitten.
  Je gaat toch niet met je rug naar het Vrijthof zitten, omdat je relatie zoveel diepgang heeft, dat je daar in elke situatie na veertig, vijftig jaar nog steeds diepzinnige gesprekken door blijft voeren.

  • robschimmert zegt:

   Nou, als je dan zo nodig naar mensen wilt kijken, dan kun je beter met je rug naar het Vrijthof zitten omdat de blik daarop niets meer dan een kale vlakte met een muziekkiosk en wat voorbij razend verkeer oplevert. Althans zo ken ik de situatie op het Vrijthof.

 4. Ximaar zegt:

  In een restauarant is het wat anders dan op een terras. Je zou wat dat betreft de terrassen rond het marktplein van Sittard beter moeten bekijken. Alle stoeltjes zijn daar opgesteld als ware het 1 grote tribune rond het plein. Het zijn losse stoelen en losse tafels, dus je kan wel richting café kijken, maar niemand doet dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s