Het oude liedje

Zo eens in de tien tot vijftien jaar schijnt dat oude liedje weer in onze ‘Bible belt’ te moeten worden gezongen. Dan breekt daar weer een epidemie van een besmettelijke en tot op zekere hoogte levensbedreigende ziekte uit die met de gemakkelijke ingreep van een inenting op jeugdige leeftijd had kunnen worden voorkomen. Maar omdat het kerkvolk in dat gebied, de dragers van de zwarte kousen, die van artikel 32, de Staatkundig Gereformeerden, zo hun eigen principes hebben, komt het daar nooit van. En die leerstelligheid is dus van alle tijden. Want denk niet dat de moderniteit tot gewijzigde inzichten in dat soort gemeenschappen leidt. Nee, het beginsel en het vasthouden daaraan is belangrijker dan het menselijk leven, zelfs als dat zijn meest kwetsbare gedaante nog heeft. In die kringen wordt daar niet aan gedaan. Is dat al knap benauwend, wanneer dat zich onder je ogen voltrekt, nog angstiger is het dat deze bekrompenheid die gedragen wordt door een steil Godsbegrip, zich als een olievlek uitbreidt. Niet zozeer qua gebied als wel getalsmatig gezien. Want als enige Nederlanders wordt er door hen ook niet aan anticonceptie gedaan en broedt en fokt het maar door dat het een lieve lust is.

Met als logisch gevolg dat hun kerken alleen maar meer en meer te klein aan het worden zijn en de Heer alsmaar meer wordt geprezen als de door hem gewilde natuur zo vrijelijk zijn loop kan krijgen en elke ingreep in zijn orde wordt afgewezen. Met als logisch gevolg dat er dan wel eens een ziel buiten de boot kan vallen. Wat dan zo maar moet zijn omdat hij het zo heeft gewild en we met ons allen toch zijn voorbeschikt. Vandaar dat we dus mazelen, polio en wat dies meer zij maar als de geselen Gods moeten verdragen, klinkt het alom op de “bible belt” uit de mond van al die gelovige buitenstaanders die wel goed hebben begrepen dat het voor hun maatschappelijke acceptatie verstandig is om het gezicht van de omgeving aan te nemen. Vandaar dat ze hun eigen dracht en uniform, zoals dat tot een aantal jaar terug bij hen in zwang was, hebben afgelegd en daarom ook niet meer zo opvallen, terwijl ze het gif van hun principes nog altijd met zich meedragen. Waardoor het raadzaam blijft om voor dit volk op de hoede te zijn. Want hoewel ook hun God zonder twijfel goed is of het althans zo bedoelt, houden zijn aanhangers met dit gedachtengoed niet op die outsiders te zijn die zich steels in onze gelederen willen voegen, terwijl ze wel driftig hun oude liedje blijven zingen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Het oude liedje

  1. Mack zegt:

    Ik blijf dit een hele lastige discussie vinden. Als je niet gelooft ben je er zo uit namelijk. Ik geloof wel maar ik luister naar artsen. Maar ik weet niet of het aan mij is om te stellen dat ze ongelijk hebben. Dat vind ik moeilijk. Aan de andere kant wordt er wel met mensenlevens gespeeld, dus misschien gewoon maar binnenvallen die Bible Belt en de leiders afzetten.

  2. Margo zegt:

    De volwassenen in de Bible belt moeten zelf maar uitmaken hoe ze met hun lichaam omgaan. Maar hun kinderen moeten ze beschermen. Ik vind dus dat vaccinatie verplicht moet worden gesteld. Dan moet de overheid maar ingrijpen. Kinderen worden wel voor minder bij hun ouders weggehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s