Duitse big bands (1)

Op de donderdagen van deze maand juni worden Duitse big bands in de schijnwerpers gezet. Want geen land in Europa heeft in nog geen zestig jaar tijd daarin zo’n rijke traditie opgebouwd. Welke uiteraard wel tot stand moest komen onder invloed van de aanwezigheid van de radiozender van het Amerikaanse leger, AFN in Frankfurt. Meteen na de oorlog waaierde van daaruit de meest aktuele bigbandmuziek uit over het Europese vasteland, met Duitsland meteen als ideale voedingsbodem. Iedere zichzelf respecterende TanzorchesterKurtEdelhagen1979radiozender zorgde ervoor dat het een eigen orkest kreeg dat op zijn minst ging musiceren in de op dat moment populaire lijn welke door bandleiders als Glenn Miller, Duke Ellington, Woody Herman en Count Basie was uitgezet.

Waardoor zich een bigbandcultuur kon ontwikkelen die met het vorderen der jaren in elk geval de beste musici van het Europese vasteland aantrok en waaruit een traditie en standaard ontstond die momenteel wereldwijd gerespecteerd wordt. Met als meest opvallende kenmerk dat de respektievelijke orkesten weliswaar de naam droegen van de zender waaraan ze verbonden waren, maar dat hun signatuur toch in sterke mate werd bepaald door hun leiders, van wie de meest bekende en haast legendarische wel was Kurt Edelhagen (1920 – 1982), die verantwoordelijk was voor het muzikale gezicht en de klankkleur van de band van de Westdeutsche Rundfunk in Keulen, waarvan ook diverse Nederlandse musici hebben deel uitgemaakt. Dit orkest bijt het spits in dit juni – overzicht af met een optreden in een filmfragment dat uit de vijftiger jaren dateert.

http://www.youtube.com/watch?v=0EEOaqRQh6M

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Duitse big bands (1)

  1. Sjoerd zegt:

    Heerlijk om dat weer eens te horen na al die jaren.

  2. Ximaar zegt:

    Bij Duitse biggen moet ik meteen aan Schweinsteiger denken en dan loop ik direct vast in zo’n fraai bericht. šŸ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s