Terugkeer ongewenst

Opnieuw heeft Charles Lewinsky zijn meesterschap in de vertelkunst bewezen. Na “Het lot van de familie Meijer”, die epische familiegeschiedenis, waarmee hij zijn naam definitief vestigde, bereikte hij dezelfde hoogte in het recent verschenen “Terugkeer ongewenst“. Daarin beschrijft hij het leven van de in Auschwitz omgebrachte acteur-regisseur Kurt Gerron in een verhaal dat een verrassende compositie kent. Want bepalend en tegelijk vertrekpunt is het duivels dilemma waarvoor Gerron gesteld wordt door de SS, welke hem drie dagen de tijd gunt om ja of nee te zeggen tegen het voorstel om een film te maken waarin het leven in concentratiekamp Theresienstadt wordt verheerlijkt. In die drie dagen bedenktijd ziet Gerron zijn leven aan zich voorbij trekken, waarvan Lewinsky op de hem bekende manier een beeldende beschrijving geeft. Zo komen de loopgraven van Ieper uit de Eerste Wereldoorlog heel dichtbij, gunt hij ons een kijkje op de karakters van Marlene Boekomslag-Terugkeer-ongewenstDietrich, Emil Jannings en Bertold Brecht, kunstenaars waarmee Gerron nauw heeft samengewerkt, maken we kennis met sportheld Max Schmeling en worden de dramatische gebeurtenissen in de Joodse Schouwburg en kamp Westerbork opnieuw tot leven gebracht.

Hoe beeldend en indringend de verteltrant van Lewinsky is, kan opgemaakt worden uit het feit dat zelden een beschrijving van een oorlogsgebeurtenis, terwijl ik er toch veel van en over heb gelezen, mij zo heeft geroerd als zijn verhaal over de lotgevallen van Kurt Gerron in de Joodse Schouwburg in Amsterdam. Waarbij het effect waarschijnlijk ook bereikt is door de structuur die Lewinsky voor zijn boek heeft gekozen, waardoor de compositie van het verhaal nog meer tot haar recht moest komen. Want “Terugkeer ongewenst” kent niet de traditionele opbouw van delen en hoofdstukken. Het is een doorlopend verhaal geworden dat vierhonderd veertig bladzijden kent, welke telkens opgedeeld zijn in ongeveer twee pagina’s waarin een episode uit het leven van Kurt Gerron aan bod komt. Met als gevolg dat het gehele verhaal zijn vaart houdt, toch diepgang heeft, zij het dat het de eerste vijftig bladzijden wel wennen is aan deze ongebruikelijke aanpak. Maar is dat eenmaal een feit, dan krijg je als lezer dus wel wat terug van Charles Lewinsky, te weten een boek en een verhaal dat waarachtig iets toevoegt aan kennis en gevoel over de Tweede Wereldoorlog zonder dat er ook ergens maar overdreven wordt.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Terugkeer ongewenst

  1. Margo zegt:

    Bedankt voor deze recensie. Ik heb nog een paar boekenbonnen liggen, die kan ik hiervoor inwisselen. Ik heb ‘Het lot van de familie Meijer’ ook in de kast staan en gelezen.
    Valt het jou ook op dat boeken met een mooie foto op de omslag doorgaans een goed boek is?

    • robschimmert zegt:

      Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit op gelet en ik denk dat ik er maar beter niet op afga. Want dan zou het wel eens een lelijke valkuil kunnen zijn. Trouwens, realiseer je je wel dat ook het al of niet mooi vinden van een foto persoonsafhankelijk is?

      • Margo zegt:

        Ja uiteraard. Hoewel ik het wat ruimer bedoelde. Dit is een mooie foto, de chicklits (meiden, jonge-damesboeken) hebben altijd een nietszeggende foto van een nietszeggend fotomodelletje op de cover. Dat zul je met me eens zijn. Die boeken zijn ook onleesbare zooi. Ook boeken met een schreeuwende typografie op de voorkant stoot mij af. Hetzelfde geldt voor mij voor weblogs.
        Maar boeken met een foto die IK mooi vind, vind IK ook goede boeken. Toeval of niet. Maar ik ga niet alleen op de foto af hoor. Ik ga eerst even kijken of Rob Hamilton het gelezen heeft en aanbeveelt! 😉

  2. Nanos zegt:

    Klopt, dit is een prachtig boek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s