Het circus Alpe d’Huzes

Nog één keer wil ik het onderwerp aansnijden om het daarna echt en definitief achter mij te laten. Want ik hoef niet mijn gelijk te halen noch wil ik vervallen tot die ouwe zeur die maar aan de gang blijft. Maar de aanleiding is weer zo voor de hand liggend met het volgende media-offensief rond de zoveelste liefdadigheidsaktie die die vreselijke ziekte die kanker is, de wereld uit moet helpen. Na Ride for the roses en een inzamelingsaktie waarmee een tv – avond gevuld moest worden, wordt nu half Nederland warm en gek tegelijk gemaakt om zoveel mogelijk en zich dus zes slagen in de rondte tegen de Alpe d’Huez op te fietsen. Met als doel om fondsen en middelen binnen te halen ten behoeve van onderzoeken in het kader van de kankerbestrijding. Waar ik uiteraard het mijne van moet denken. Want wat stelt dat hele bedrag van die paar miljoen, dat in die week zonder twijfel bijeen gefietst gaat worden, nu helemaal voor ten opzichte van de sommen gelds die er jaarlijk nodig zijn om stappen te maken in de bestrijding van kanker. Er wordt dus een hoop herrie gemaakt rond een aktiviteit die een futiel effekt sorteert als je het in een breed perspectief plaatst. Met de daaruit voortvloeiende konklusie dat als dat zo is, en waarom zou daar aan getwijfeld worden, dat dan al die mensen die zich zo in het zweet fietsen, dat zonder twijfel met de beste bedoelingen doen, hoewel ze daarbij ook niet gespeend zullen zijn van een zucht tot zelfverheerlijking.

Want voor de ogen van zovelen, ook via de radio en tv, doen zij het toch maar mooi hun kunstje en dragen zij bij aan het goede doel. Dus kan er alstublieft geapplaudisseerd worden voor deze helden? Wie wil ze op de schouders nemen? En wie neemt ze dat interview af? Of zou het daar niet om te doen zijn? Wie het gelooft moet het vooral zeggen. Maar ik toch zeker niet als ik alles rond dit spektakel op een rij zet en tot de slotsom kom dat al deze vermeende helden aandachtstrekkers pur sang zijn, omdat het toch wel heel toevallig is dat zij juist in de week van die aktie ‘Alpe d’Huzes’, op het moment dat alle microfoons en camera’s open staan, zo nodig en dringend die Franse berg moeten beklimmen, terwijl het daarmee te verwerven geld in de verste verte niet in de buurt komt van die druppel op een gloeiende plaat. Of moeten we dit ook weer serieus nemen en er emotioneel van worden? Of zullen we daar toch mee wachten totdat blijkt dat alle moeite niet voor niets is geweest en kanker in plaats van een levensbedreigende ziekte een chronische ziekte is geworden? Want dan pas zijn er echt stappen gemaakt en zijn de schouderkloppen verdiend die nu wel erg voorbarig en met veel te veel omhaal uitgedeeld dreigen te worden in dat circus dat zich Alpe d’Huzes heeft genoemd.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Het circus Alpe d’Huzes

 1. Sjoerd zegt:

  Net voor dit spektakel vind ik dit een bijzonder negatieve benadering voor de veelal met kanker besmette sporters die op hun manier aandacht vroegen en kregen. Dat het een mediacircus is geworden doet niets af aan de aandacht die deze ziekte nodig heeft en de gelden die de overheden daar niet voor ter beschikking willen stellen. Ja, het is een druppel, maar vele druppels maken regen en dat kan leiden tot de overstromingen die nodig zijn om onderzoek te kunnen doen.

  • Mack zegt:

   Dit is die eeuwige discussie van de zuiverheid. Ik denk dat je ze maar lekker moet laten fietsen als ze willen, en zeker als dat ook nog geld opbrengt. Je hoeft er niet aan mee te doen en je hoeft het niet leuk te vinden. Aan de andere kant moet het ook niemand opgedrongen worden dit leuk te vinden.

  • robschimmert zegt:

   Ik vind het een grof schandaal dat dit soort aktiviteiten ontplooid moeten worden om onderzoeksfaciliteiten te verbeteren. Als die paar euro’s daar al toe bijdragen. Overheden laten het lelijk liggen en omdat de overheid van ons is, kunnen wij ons dat aantrekken. En ik vind dat ik gezien de specifieke situatie waarin ik mij met op een na alle leden van mijn gezin bevind, het volste recht heb om de onwaarachtigheid rond Alpe d’Huzes aan de kaak te stellen. Als dat negatief uitpakt, dan is dat maar zo. Ik kan er echt niets anders van maken, omdat de hele heisa, die in wezen tot niets leidt, mij mateloos irriteert. Juist omdat kanker zo’n geweldig kruis is…..

 2. Thérèse zegt:

  Ja, ik heb ook het gevoel (weet het dus niet zeker) dat het een hoop drukte om niks is.

 3. pjotr zegt:

  Het Alpe d’Huzes spektakel is enerzijds een middel voor familie en vrienden van kankerpatienten (en (ex-)patienten zelf) om “iets te doen”. Dat geeft een goed gevoel.
  Anderzijds is het inmiddels een mediaspektakel geworden,waarbij, zoals bij elk mediaspektakel, bepaalde ego’s de kas zien zich op de voorgrond te plaatsen. Dat laatste stoort, maar het eerste is voor veel deelnemers nog steeds van waarde.

 4. pjotr zegt:

  kas = kans

 5. Margo zegt:

  Ik vraag me weleens af, bij die vele sponsortoestanden op tv, gaat het nou om het doel waar geld voor wordt ingezameld, of om die aandachtsgeile egotrippers? Ik kan me je ergernis helemaal voorstellen.

 6. Margo zegt:

  De link naar het weblog klopte niet, nu wel.

 7. DNcornholio zegt:

  Mee eens. Bij ons in het dorp lopen ze rond met speciale (gesponsorde) jasjes en gedragen zich als enige kruistochtstrijders voor deze verschrikkelijke ziekte. Sommige willen zelfs als helden gezien worden en ook zo worden behandeld. Gelukkig heeft het grootste gedeelte goede bedoelingen maar deze actie trekt helaas ook verkeerde figuren aan die het enkel om hun persoonlijke aandacht te doen is ‘Kijk mij een eens een goed mens zijn’. Maar dit is enkel mijn persoonlijke mening (Steun KWF al 25 jr. met een maandelijkse donatie).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s