Oranjefans?

Hebben we de hele heisa van de inhuldigingsplechtigheid op 30 april net achter de kiezen en nauwelijks verteerd, worden we al weer gekonfronteerd met de volgende oranje-hysterie. Zodat je je met recht af kunt afvragen of er nou nooit een eind aan al die gekte komt. Blijkbaar dus niet, terwijl het land ook niet zonder kan gezien alle respons en belangstelling die er onder de bevolking wordt losgeweekt met dat fraaie verzinsel van de kennismakingstoernee van het koninklijk paar door alle Nederlandse provincies. Alsof Willem Alexander en zijn vrouw hun land en de provinciehoofdsteden bijvoorbeeld nooit hebben gezien en daar nu toch eens nodig een bezoek aan moeten brengen. De flauwekul ten top en daarmee volmaakte onzin, deze kennismaking met zijn land. Maar het neemt niet weg dat het daardoor drie, vier, vijf weken na zijn aantreden als koning, weer helemaal los gaat en volksstammen in beweging brengt. Zoals ook weer alle oubolligheid en flauwiteit in stelling wordt gebracht. Kennelijk kunnen we niet beter en weten we ook niets anders te verzinnen dan koekhappen en andere oud-Hollandse gezelschapsspelen te presenteren.

Als je je al niet plaatsvervangend schaamt voor dat herhaalde gebrek aan originaliteit, dan word je er op zijn minst flauw van. En dan kan het verse koningspaar nog het beste buiten beschouwing worden gelaten. Want je zult dit, zoals zij beiden, maar elke dag moeten incasseren en er ook nog bij moeten blijven lachen, terwijl je nog het meeste mens zou zijn als je die hele slaafse goegemeente een vierkante schop onder hun onderdanige hol kon verkopen. Dan zouden die twee precies die eenvoud bezitten die hen nu door al die slijmjurken sowieso en op voorhand wordt toegedicht op grond van het enkele feit dat ze hen even mochten ruiken of aanraken. Omdat meer blijkbaar niet nodig is om al die Oranjefans in vervoering te brengen en hen de zoveelste dag van hun leven te bezorgen, die hen overigens verder wel wordt gegund. Maar wat zou het fijn zijn als ze al hun plezier en toewijding eens in een normaal perspectief plaatsten en daarmee even gewoon gingen doen als dat koningspaar zonder twijfel zelf zou willen zijn, maar daar nooit de kans voor krijgt, omdat ze altijd omgeven zijn door pluimstrijkers en jaknikkers, die daarin dus zo toegewijd zijn dat je ze daarom nog nauwelijks Oranjefans mag noemen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oranjefans?

  1. Sjoerd zegt:

    Die twee moeten toch net doen of ze werken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s