Geluk en ongeluk

Een interessante reaktie op mijn logje van gisteren over ‘geluksmomenten en herinneringen’ was afkomstig van een van mijn vaste lezers, Ximaar, die trouwens altijd garant staat voor commentaren die beklijven en er toe doen. Daarvan dus gisteren opnieuw een sprekend voorbeeld dat ik dan ook letterlijk hier plaats omdat het alleen maar uitgesproken waarheden bevat en daardoor niet de anonimiteit en vergetelheid verdient: 

“Volgens mij is de som van geluk en ongeluk gelijk aan nul. Ofwel je kan pas echt gelukkig zijn als je ook echt ongelukkig bent geweest. Zo had ik de indruk dat de ellende van WO-II er bij mijn ouders destijds ook voor hele gelukkige momenten heeft gezorgd. Tegenwoordig doen mensen er alles aan om niet ongelukkig te zijn, waardoor ze ook veel minder echt gelukkige periodes kennen.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Geluk en ongeluk

 1. Sjoerd zegt:

  Wat schreef ik laatst, geluk zit tussen de oren, niet in de beurs.

 2. Mack zegt:

  De som kan dan wel gelijk zijn aan 0, als je op je leven terugkijkt kun je toch beter met pieken en dalen op 0 uitkomen dan altijd maar op de nullijn zitten.

 3. Ximaar zegt:

  @Mack: Dat het gelijk is aan elkaar komt omdat we zelf steeds het nulpunt (normaal) naar het midden verleggen. Goed voorbeeld is hoe we met het weer omgaan. Na flink wat regendagen zijn we blij met het kleinste beetje zon. Als het elke dag zonnig is dan gaan we dat echter normaal vinden en worden we daar niet blijer door.

  • Mack zegt:

   Ik snap je volkomen, maar toch is het niet gelijk aan elkaar. Wiskundig wel, maar wiskundig kan ik je ook niet verbeteren.

   • Ximaar zegt:

    @Mack: Dat gelijk aan elkaar zou je misschien meer moeten lezen als ‘in evenwicht’. Natuurlijk valt er veel op af te dingen. Gisteren flanste ik die kreten vrij vlot in het reaxivak. Eigenlijk komt het erg neer op dat yin-yang-gedoe, waar ik me nooit echt in heb verdiept. Bij mij ligt de basis in de meet- en regeltechniek. Dat heb ik geleerd voor elektronica, maar valt op zeer veel zaken toe te passen zoals op verkeersgedrag of hoe mensen in het algemeen op elkaar reageren. Verkeer maar ook mensen zijn meer voorspelbaar dan we willen geloven.

    Afgelopen avond heb ik net de laatste aflevering bekeken van ‘Over de kop’. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1347096
    Wat daarin behandeld wordt sluit goed aan bij hoe ik het ervaar.

    Los van dit alles hebben we niet allemaal hetzelfde idee bij het woord geluk. Zelf voel ik me de laatste jaren zeker gelukkig, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet te hoge verwachtingen heb. Er zijn mensen die teveel het geluk nastreven, waardoor ze volgens mij wel eens vaker teleurgesteld worden dan mensen die dat niet doen. Geluk moet je ook kunnen waarnemen. Daar moet men de tijd voor nemen. Veel mensen haasten zich van het een naar het ander en vinden die waarneemtijd niet. Die komen er pas later achter dat ze op bepaalde momenten gelukkig waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s