Zoiets als ‘Ouderrapport’

De vraag wat er zoal huist in die denktanks van de productiehuizen die ons vergasten op hun programma´s bij met name de publieke omroep, mag intussen wel gesteld worden naar aanleiding van wat er daar recent aan vondsten van hun kant is gepresenteerd. Het zou interessant zijn te weten wat er door de hoofden van de leden van die teams gaat om wat meer begrip te krijgen voor de uitkomsten van de zogenaamde creatieve processen die in al die breinen mogen spelen. Juist omdat die resultaten daarvan zover staan van de fantasie van de gemiddelde Nederlander die best wat verzonnen krijgt. Maar onmogelijk daarmee de haast bizarre reikwijdte vindt die gerealiseerd wordt bij al die productiehuizen, welke daar dus dik geld mee verdienen dat uiteindelijk en welbeschouwd uit de Nederlandse belastingpot afkomstig is. Want daar ligt wel de basis voor de financiering van de wanproducten die de omroepverenigingen aan kijkend Nederland laten zien. En dat het daarbij niet om een bizar incident als ‘DNA onbekend’ of ‘De slechtste echtgenoot van Nederland’ gaat, maar inderdaad regel begint te worden, blijkt nu wel weer uit de brutale en brede aankondiging van nog zo’n verwerpelijk programma dat wel aan een volledig scheef gegroeide geest ontsproten moet zijn.

Met daaraan ook nog eens toegevoegd een presentator als boegbeeld, die het in ieder geval met zichzelf getroffen heeft, maar bepaald niet van zijn lolligheid, originaliteit en intelligentie moet hebben. Zodat zijn enkele aanwezigheid een uitzending al om zeep helpt en daardoor bijna de logische vervolgvraag voorkomt over de kwaliteit van de inhoud van het programma. Terwijl daar ondanks die Rob Kamphues juist alle reden toe is. Want wat is er in iemand gevaren om zoiets als ‘Ouderrapport’ te bedenken? Waarin wijsneuzen van kinderen, want dat zijn het altijd weer, hun vader en moeder ten overstaan van een miljoenenpubliek op het rooster mogen leggen en cijfers geven voor bepaalde opvoedkundige dan wel karakterologische eigenschappen. Lachen dus als die vader of moeder door het eigen kind te kijk wordt gezet en vanzelfsprekend een formule die tot verder uitmelken uitnodigt. Want geen leuker vermaak dan leedvermaak, maar tegelijk wel handenwringend amusement waar we als kijkers op prime time op worden vergast, alsof er voor dat tijdstip niets beters te verzinnen was door de KRO, die het gezin en de beschaving zo hoog in haar vaandel heeft staan, maar er ook niet voor terugschrikt om als doorgeefluik voor deze rotzooi te fungeren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zoiets als ‘Ouderrapport’

  1. Margo zegt:

    Televisie is bij uitstek een medium om mensen thuis, zonder ervoor de deur uit te hoeven, te informeren en te onderwijzen. Dat gebeurt helaas maar weinig. In plaats daarvan wordt alle energie en zendtijd aangewend in het op de massa loslaten van allerlei bizarre, smakeloze en het-kan-altijd-gekkere programma’s. Het lijkt mij dat de programmamakers en de mensen die het presenteren aan het werk gehouden moeten worden. En het deel van de bevolking dat onderuitgezakt de avond doorbrengt voor de tv, zappend naar beelden die nog bizarder, schokkender, smakelozer zijn, moet worden onderhouden. Het volk wordt niet beeldend onderwezen, maar dom gehouden en dommer gemaakt. Smaak en interesse in de wereld wordt vervangen door smakeloosheid en leedvermaak. En er zijn altijd mensen te vinden die zich daar graag voor beschikbaar stellen, gulzig als men is naar de eigen ‘fifteen minutus of fame’.

  2. math zegt:

    Waarom komen we hiertegen niet in actie. Als we nu eens collectief tegen deze bagger protesteren. Er moet toch iets te bedenken zijn om hiervan af te komen. De crisis zal ons in deze niet helpen, vrees ik. Leve Arte, Canvas, Vpro, Ard, Zdf, Ndr en BBC.
    Waar zijn de teleaccursussen gebleven? Waren die nou zo duur?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s